Jobba i Portugal

Arbeta i PortugalPortugal är ett känt resmål för svenskar sedan lång tid tillbaka med turistmål som till exempel Azorerna eller Madeira. Varje år kommer tusentals turister till landet och som svensk och EU-medborgare har du rätt vistas och arbeta i landet hur länge du vill.

 

Om att arbeta i Portugal

Portugal är i dagens läge främst ett turistland. För några år sedan fanns en stor del av Europas produktion för till exempel textiler och fabriksvaror i landet och trots att några av dessa industrier finns kvar så är finns det inte lika många arbetstillfällen inom dessa näringsgrenar som förr. De arbetstillfällen som finns för utlänningar i Portugal handlar främst om jobb inom turism och arbeten som riktar in sig mot andra Europeiska marknader, alltså till exempel jobb mot hemmamarknaden i Sverige eller globalt. Det kan handla om säsongsjobb inom till exempel hotell- och restaurang men också om rena heltidsjobb på några av av de utländska företag som finns i landet eller någon av de många tech startups som har poppat i de större städerna under de senaste åren. Den inhemska arbetsmarknaden är förhållandevis lågintensiv och kräver i de allra flesta fall att du talar flytande portugisiska. Även om medianlönerna för den inhemska arbetsmarknanden ligger under vad den är i till exempel Sverige eller norra Europa så finns här möjligheter att får ett välbetalt jobb också. De regioner i Portugal som drar till sig mest arbetskraft är huvudstaden Lissabon, de norra delarna med städer som Porto och Braga samt de mer turistdominerade regionerna på till exempel Algarvekusten, Azorerna eller Madeira där turistsäsongen pågår nästan året om.

Arbetskultur i Portugal

Det portugisiska arbetslivet kan beskrivas som jämförelsevis konservativt och med en hög grad av förutsägbarhet och traditionalism. Att landet domineras av katolicismen speglar också av sig på företagen och i arbetslivet i stort. Många portugisiska företag är familjeägda och därmed finns också ofta väl inarbetade strukturer och arbetssätt. Snabba förändringar och agila arbetsmetoder brukar därför lysa med sin frånvaro i de flesta branscher. Självklart finns det undantag i t.ex de många startups som har sökt sig Portugal under de senare åren och också börjar arbetskulturen ändras även Portugal i takt med att digitaliseringen framskrider. Som anställd på ett portugisiskt företag kan man få finna sig att strukturerna är väl inarbetade, att man visar extra vördnad för framför allt äldre kollegor och att personliga relationer är väldigt viktiga.
En nyanställd kan t.ex behöva lägga en hel del tid på att försöka lära känna sina kollegor och nätverka. Oftast tas inte beslut i all hast utan man försöker förankra dem i de väl så hierarkiska leden innan bestämmer sig för att exekvera dem. En enskild anställd har i regel mindre att säga till om i jämförelse med hur det ser ut i länder i Nordeuropa. Till skillnad från sin granne Spanien brukar portugiserna värdera att hålla en viss stramhet i relation till sina kollegor och överordnade. Gemensamma tider som t.ex luncher eller afterworks kan förvisso vara långa och dra ut på tiden men i regel hålls arbetsliv och det privata isär och det kan vara ett socialt snedsteg att t.ex fråga för mycket om en persons privata tillvaro eller i bli för personlig med människor man inte riktigt känner.
Klädkoder och liknande tenderar till att vara mer formella men det beror naturligtvis på vilket företag du jobbar på. Men i regel så uppskattar iallafall äldre generationer att man är propert och ibland formellt klädd. Arbetsveckan består av 40 timmar och brukar i regel vara från 09:00 till 18:00 med lunch inkluderat.

Semester och ledighet

En arbetstagare har enligt lag rätt till 22 semesterdagar per år. Vissa branscher som t.ex bank och finans erbjuder fler dagar. Förutom de årliga semesterdagarna så har portugal 13 helgdagar per år. De brukar främst bestå av de vanliga kristna högtiderna samt katolska högtider som Obefläckade avelsen (Imaculada Conceição) som firas 8 december varje år. Värt att notera är också att Portugals autonoma regioner Azorerna och Madeira har fler röda dagar per år än fastlandet (Madeira totalt 16 och Azorerna totalt 15). På Madeira firas t.ex Dia da Região Autónoma da Madeira e das Comunidades Madeirenses 1 juli varje år.

Var finns jobben?

Portugal drabbades hårt av av finanskrisen 2008 och en efterföljande konsekvens var ett hårt ekonomiskt åtstramningsprogram som landet genomgick åren efter krisen. Fastigheter och lokaler blev billigare vilket gjorde att städer som Lissabon och Porto började attrahera företag. Idag har Portugal en levande startup scen med många techbolag som har sitt säte i landet. Mindre entreprenöriella företag med världen som marknad. I de två större städerna ligger också de flesta jobbmöjligheterna i landet då tjänstesektorn är störst där. I övrigt är turismen en extremt viktig näring med områden som Algarvekusten och ögrupperna Madeira och Azorerna. Också fiske och jordbruk sysselsätter en stor del av befolkningen men oftast så brukar det vara reserverat för den inhemska befolkningen om det inte handlar om rent säsongsarbete eller tillfälliga anställningar. Portugals många vindistrikt brukar t.ex behöva många händer under de mest intensiva perioderna.

Typiska jobb för utlänningar i Portugal brukar vara:

  • – Specialister av alla dess slag
    – IT och digitala yrken som t.ex programmerare, projektledning och design
    – Jobb som sker inom ramen för EU-samarbetet eller andra internationella organ
    – Arbeten på multinationella företag (de flesta av dessa ligger i Lissabon)
    – Jobb inom turism, t.ex hotell- eller besöksnäring
    – Säsongsarbete inom jordbruk

Svenskar i Portugal

Enligt SVIV fanns det runt 2014 ungefär 3500 svenskar bosatta i Portugal. Medelålderns för dessa är ganska hög, runt 58 år, och det kan förklaras med att många pensionärer flyttade till Portugal under 00 och 10-talet på grund av de generösa skatteregler för pensionärer som fanns då. Många pensionärer är bosatta på Algarvekusten eller på Madeira. I de större städerna finns den yngre svenska befolkningen som bor och jobbar i Portugal. Kvinnonätverket SWEA finns representerat i landet och på Facebook finns också gruppen Portugalsvenskar där man kan få kontakt med svenskar i Portugal. Förutom detta finns också ett stort antal svenska studenter och stadig ström av återkommande turister från Sverige och övriga Norden.

Uppehållsrätt i Portugal

Som EU-medborgare är det relativt okomplicerat att börja arbeta i Portugal. Du har rätt att under tre månader vistas i landet utan några speciella intyg. Under den perioden kan du till exempel söka jobb eller bo i landet utan att behöva ansöka om något arbetsvisum. Innan de tre månaderna har passerat måste du dock ansöka om ett registreringsbevis vilket du gör genom att besöka första närmaste kommunkontor eller ett regionalt kontor som behandlar utlänningsärenden. Ett så kallat ”Servico de Estrangeiros e Fronteiras”. Du kan läsa mer om vad som gäller för uppehållstillstånd och arbetsvisum på länkarna här nedan:

Boende i Portugal

Tillgången på hyresrätter i Portugal bestäms ganska mycket efter säsong men i större städer som Lissabon och Porto brukar det inte vara några större problem att hitta hyresrätter året runt. Ofast sker förmedlingen via kontakter men man kan också hitta en del bostäder via bostadsannonser i t.ex engelskspråkiga tidningar, anslagstavlor ute på stan eller via nätet. I turistområden som t.ex Algarvekusten så stiger hyrorna markant under sommarmånaderna men blir också betydligt lägre under vintern. Viktigt är att alltid kolla standarden på boendet innan du betalar eller skriver på något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *