7 tips inför drömjobbet i London

I dag är det väldigt populärt bland svenskar att åka till London för att bo, leva och jobba. Även om Storbritanniens huvudstad lockar många och inte ligger särskilt långt ifrån Sverige finns det vissa saker som är bra att ha koll på innan du åker iväg. Här kommer sju tips till dig som vill åka till London och försöka ro hem drömjobbet.

1. Tänk på BREXIT

Det är nog få som har undgått BREXIT vid det här laget – Storbritannien är som bekant inte längre med i EU och det har givetvis påverkat den fria rörligheten på arbetsmarknaden. För bara ett par månader sedan var det fritt fram att komma till London och arbeta men sedan den 23:e juni 2016 är läget annorlunda. Värt att notera är att ändringarna inte träder i kraft på en gång utan det kommer att ske successivt. Vill du hålla dig uppdaterad ska du surfa in på Svenska Kyrkans hemsida för den senaste informationen. I dag behöver du ordna följande för att kunna bli anställd:

  • Svenskt pass
  • National Insurance-nummer
  • Ett engelskt bankkonto
  • Ett välskrivet CV som är anpassad för arbetsmarknaden i England

2. Innan du åker iväg

Som vi nämnde inledningsvis ligger London inte särskilt långt borta och det har så klart sina fördelar. Du kan hitta billiga sista-minuten flyg till och från Stockholm med kort varsel – bland annat hos flygresor.se. Ännu ett tips är att du planerar din resa noggrant. Det är dyrt att leva och bo i London! Se till att du skapar en sparplan i god tid innan flytten så att du har en buffert att ta av om du inte skulle hitta ditt drömjobb på en gång.

3. Ta hjälp av ett rekryteringsföretag

När du väl åker till London och ska börja söka jobb är det en god idé att du söker dig till någon form av rekryteringsföretag. Här kan du få hjälp när det gäller att se över vilka färdigheter och kunskaper du har och därefter kan ni komma fram till vilka sorters jobb du ska rikta in dig på att söka. Du får också vägledning med ditt CV och hur du ska matcha det med olika arbeten. Rekryteringsföretagen arrangerar dessutom intervjuer med potentiella arbetsgivare, förhandlar löner och så vidare. Något som är värt att tänka på är att det finns väldigt många rekryteringsföretag i London. Var noga med att söka på nätet där du kan läsa på om olika företag. En del specialiserar sig till exempel på ett visst yrkesområde och det kan vara bra att veta om från början om du till exempel har en viss examen.

4. Ta saken i egna händer

För att du ska hitta ett jobb så fort som möjligt är det alltid bra att gå runt med ditt CV och dela ut där du skulle vilja arbeta. Detta rekommenderas särskilt om du inte har någon universitetets- eller högskoleexamen. Håll även koll i tidningar, gå till arbetsförmedlingen, spana in anslagstavlor runt om i staden och kika även på nätet!

5. Fila på ditt engelska CV

Ditt CV är så klart viktigt och när du är i Storbritannien ska det skrivas efter den engelska standarden. Du skapar bättre förutsättningar på det här sättet helt enkelt eftersom vi inte har samma standard i Sverige. När du skriver ditt brittiska CV ska det ligga på en till två sidor i Word. Uteslut personlig information så som ålder, nationalitet, bild på dig själv och civilstånd. Anledningen till detta är att man vill minimera risken för diskriminering. Du ska helt enkelt framhäva dina kunskaper och färdigheter samt berätta om vad du har gjort tidigare. Se över stavningen och grammatiken!

6. Läs mer via nätverk

En väldigt bra hemsida som du bör spana in om du har planer på att flytta till London och jobba eller om du precis har kommit dit är www.londonsvenskar.com. Här hittar du all information du kan tänkas behöva om jobb, boende, uteliv, shopping och evenemang.

7. Håll koll på lönen

Lönen är givetvis väsentlig när du börjar jobba i London och den varierar mellan olika branscher. Även din ålder är en avgörande faktor. Sedan finns det all möjlighet att jobba sig uppåt. När det gäller minimilönen är den £7.20 för personer som är över 25 år medan den ligger på £6.70 för personer mellan 21 och 24 år och för personer mellan 18 och 20 år är minimilönen £5.30. Detta gäller även för om du provjobbar eller praktiserar.