Arbeta i Hongkong

Jobba i HongkongHongkong är en av de största ekonomiska zonerna i världen. Även om området officiellt tillhör Kina så fungerar Hongkong som en speciell administrativ region med ett eget ekonomiskt system som skiljer sig från övriga Kina. Staden Hongkong har massvis att erbjuda vad det gäller jobb- och karriärmöjligheter. För den som suktar efter en pulserande storstadsmiljö med skyskrapor och tempo är Hongkong ett utmärkt val för en framtida karriär.

Om arbete i Hongkong

Rent allmänt kan det sägas att jobbmarknaden i Hongkong är väldigt dynamisk och att det finns många möjligheter för människor med utbildning och erfarenhet att få jobb. Även om kinesiska är det största språket så talar de flesta Hongkongbor också engelska då denna stad har varit en engelsk koloni fram till 1997. Detta tillsammans med att en rad olika internationella företag finns representerade i staden gör att man klarar sig enbart med engelska på många arbetsplatser.

Utlandsjobb har massvis av engelska jobbannonser för tjänster i Hongkong varav ett första steg kan vara att göra en sökning på t.ex bara ”Hongkong” och se vilka resultat som kommer upp.

Framför allt är det inom kunskapsintensiva näringar som t.ex finans, teknik, IT, fastighet- och byggbranschen som de flesta jobben utannonseras inom. Jobb som kan betraktas som enklare såsom engelsklärare, serviceyrken etc. efterlyses inte i samma utsträckning som de ovan nämnda.

För yngre människor kan t.ex ett jobb som ”au pair” vara en möjlighet men generellt kan man säga att man behöver uppvisa någon slags dokumenterad kompetens eller erfarenhet för att få in en fot på arbetsmarknaden. Trots detta så finns det naturligtvis också plats på företagens kontor i rollen som t.ex trainee, praktikant eller receptionist.

Jobba som utlänning i Hongkong

Generellt sett kan det sägas att Hongkong har en väldigt flexibel arbetsmarknad där många byter jobb och arbetsplatser mer frekvent än t.ex i Sverige. Hongkong är också en av de regioner i Asien som är mest öppen för arbetskraft utifrån och att få jobb här är inte svårt för den som har utbildning och ligger i. Ett tips är att ansöka om jobb i internationella företag som är baserade i Hongkong och som kan tänkas ha en mer öppen attityd gentemot utlänningar.
Regler och arbetsvisum för Hongkong

Om du som utlänning vill arbeta i Hongkong måste du ha ett arbetsvisum. Det kan du ansöka om på plats eller innan du reser dit. I många fall kan arbetsgivaren söka åt dig vilket brukar vara den snabbaste och mest pålitliga metoden. Den som har haft ett arbetsvisum längre än sju år får också automatiskt ett permanent arbetsvisum och uppehållstillstånd. I Hongkong.

Hongkong bedömer varje visumansökan från fall till fall, och det är vissa kriterier som man främst tittar på. Exempel på sådana kriterier kan vara:

  • Att du bidrar med någon slags kompetens som kan tänkas gagna Hongkong
  • Att en arbetsgivare vill anställa dig
  • Utbildning och kunskapsnivå
  • Att du är ostraffad och har ett fläckfritt register
  • Uppfyller du dessa kriterier har du goda chanser till att få arbetsvisum i Hongkong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *