Arbeta i semesterparadiset

Hur många har inte drömt om att stanna kvar på platsen de reser till för semester. Tänk att kunna få njuta av allt Medelhavsländerna har att erbjuda, dagligen. Problemet kommer när det gäller att hitta arbete, eller? Faktum är att det finns flera arbetsmöjligheter för svenskar i länderna runt Medelhavet, vare sig de pratar språket eller inte.

Flera olika jobb

För svenskar finns det oändligt med arbetsmöjligheter om de söker jobb i ett annat EU-land. Som EU-medborgare har du rätt att arbeta och söka arbete på samma villkor som invånarna i landet. Svenskar kan faktiskt vara eftertraktade, framför allt på destinationer som andra svenskar arbetar och ofta besöker.

På semesterorter i Grekland, Spanien och Italien finns det säsongsarbeten som reseledare, lekledare och gyminstruktörer m.m. Det finns familjer som söker au pairer och som även vill att barnen ska lära sig svenska, vilket öppnar för en position som extralärare. På Cypern har europeiska företag startat upp alltifrån callcenters till spelbolag. Inom spelbranschen söks både kundtjänstmedarbetare och utvecklare. Den här utvecklingen kräver hela tiden nytt folk och det finns positioner för de med eller utan examen.

Hitta platsannonserna

För att hitta jobb utomlands går det bra att vända sig till den svenska arbetsförmedlingen och den europeiska platsbanken. Det går att filtrera sökningen efter arbete och land. För de som vill arbeta som au pairer eller säsongsarbetare på hotell kan söka på specifika platsbanker för just de jobben. Hotellkedjor brukar söka efter säsongsarbetare via deras webbsidor. Kan du språket kan du vända dig till landet egna arbetsförmedlingar. Det går också, precis som här i Sverige, att vända sig direkt till företaget som intresserar dig – förutsatt att du vet vad du vill arbeta med.

För att söka arbete är det viktigt att ha ett bra CV. Ta reda på om det finns några särskilda krav eller riktlinjer vid arbetssökande som är unika för landet. Ska det finnas ett personligt brev, hur vill de ha CV:t osv. Ha alltid ett CV på engelska, såväl som på svenska, om företaget är svenskt och engelskspråkigt. Var heller inte rädd för att ställa frågor och våga fråga om arbete.

Allmänna tips Även om du ska arbeta på ett svenskt företag, med många svenska kunder och medarbetare, är det en bra idé att lära sig det lokala språket. Det kommer att göra det lättare att komma in i samhället, och inte minst lära känna befolkningen. Tänk på att det kan råda olika villkor och arbetsförhållanden i länderna och det är inte alltid de har samma eller ens liknande kollektivavtal som i Sverige.

Se till att läsa på vad som gäller för att arbeta i landet du är intresserad av. Det kommer att bespara dig frågeställningar och överraskningar, vilka inte passar på en arbetsintervju.