Arbeta på svenska företag utomlands

Det är ett stort steg att flytta till ett nytt land. Och att börja arbeta på ett utländskt företag kan innebära stora omställningar i allt ifrån fackförbund, arbetsvillkor och löneförhandlingar.

Det finns som tur är en lösning för de som vill arbeta utomlands, men samtidigt ha en bit kvar av Sverige. Flertalet svenska företag finns utomlands och de söker både svenska som inhemska medarbetare.

Med anknytning till Sverige

Det är flera företag som antingen har flyttat utomlands eller som har dotterbolag och filialer i andra länder. H&M och IKEA är kanske två av Sveriges mest allmänt kända internationella företag. Det finns också företag som är kända inom specifika industrier, såsom Saab, Ericsson och Scania. Dessa företag finns utspridda över hela världen och har kontor i Nord- och Sydamerika, Asien, Afrika och Europa. I dag räknar man med att svenska företag hartre gånger så många anställda utomlands som de har i Sverige, vilket är en stor ökning jämfört med hur det såg ut på 90-talet. Hela 60 procent av deras omsättningar kommer i dagsläget från aktiviteterna utanför den svenska gränsen.

I och med variationen av företag finns det olika arbetsmöjligheter. Det söks både spetskompetens och positioner som varken kräver högre utbildning eller förkunskaper. Goda språkkunskaper är dock oftast ett krav om man ska arbeta på en position med kundhantering i landet eller med andra anställda. Däremot går det att hitta arbeten som inte kräver lika stora språkkunskaper.

Det finns flera svenska företag som har sina kundtjänster utomlands eller företag som har Sverige som marknad. Malta är ett av länderna som har attraherat företag som sysslar med alltifrån telefonförsäljning till igaming. Igaming-sektorn är särskilt stor tack vare det gynnsamma företagsklimatet på önationen. Dessa företag erbjuder spel på nätet i form av odds, spelautomater och bordsspel. De företag som erbjuder casino på nätet till svenskar behöver personer som kan bemöta de svenska kunderna. Utöver kundtjänst positioner kan det finns tjänster som tekniker, programutvecklare och marknadsförare, vilka däremot kräver lite mer förkunskaper.

Små steg

Det är inte alla som har mod att byta karriär och sätta sig på ett plan och starta ett helt nytt liv på en ny ort. Men det är ändå många som drömmer om det. Kanske behöver steget utomlands inte bli så stort. Börja med att se till företaget du arbetar för nu. Har de några kopplingar till andra länder? Kan det vara så att du inte behöver byta jobb utan istället kan byta position. Om detta är en möjlighet för dig kan det vara en bra start för att känna på arbetslivet i ett annat land – utan att du faktiskt behöver flytta på obestämd tid. Det kan istället innebära kortare arbetsperioder utomlands eller pendling.
Om det däremot är dags att pröva vingarna med något annat och någon annanstans finns det inget som hindrar dig. Rädslan brukar vara den största motståndaren, samtidigt som det inte finns något som säger att du måste stanna för evigt om du flyttar ifrån Sverige. Vem vet, kanske vill du komma tillbaka om ett par år. Eller så har du hamnat på ditt drömjobb i drömlandet.