Hitta arbete i Schweiz


Jobba i SchweizSchweiz är det välmående alplandet mitt på kontinenten som förutom fantastiska vyer och mångkulturell sammansättning erbjuder en av Europas kanske högsta levnadsstandarder. Här är också lönerna bland de högsta i Europa. Utlandsjobb.nu tipsar och guidar dig till hur du kan hitta ett jobb i Schweiz.

 

Om arbete i Schweiz

Schweiz har i årtionden lockat människor och företag med sina vackra miljöer och låga skatter. Landet är mest känt för sin stora banksektor och i städer som Zürich eller Genève är det naturligtvis detta som dominerar arbetslivet till stora delar. Men det finns också väldigt många internationella organisationer och multinationella företag som har valt att ha sitt huvudkontor eller Europakontor i landet. Exempel på organisationer som har sina huvudkontor i landet är t.ex FN, Röda korset, FIFA, WTO.
Utlandsjobb kan stoltsera med tiotusentals länkar till många attraktiva jobbannonser som relaterar till landet Schweiz. En mängd av dessa är kvalificerade tjänster om riktar sig till internationella kandidater.

Att jobba i Schweiz

Som de flesta känner till är Schweiz uppdelat i kantoner som var och en styrs relativt självständigt och har också flera officiella språk som talas i olika delar av landet. Så den som talar något av språken franska, tyska eller italienska har goda förutsättningar för att kunna hitta arbete.
Men på grund av att många internationella företag och organisationer har sitt säte i landet så finns det även en stor mängd jobbmöjligheter för den som kanske bara talar engelska.
Vad det gäller lönenivåerna anses de vara bland de högsta i Europa och skatterna är också de ganska fördelaktiga för yrkesarbetande. Med det kommer dock att levnadskostnaderna är ganska höga. Boende, mat och restaurangbesök är generellt sett dyrare än vad det är i Sverige.

Arbetsvisum till Schweiz

Schweiz är inte medlem i EU eller EES. Trots detta har landet skrivit ett avtal med Europeiska Unionen vilket gör att du har ungefär samma möjligheter att komma och jobba i landet. Som svensk kan du alltså jobba i princip hur länge som helst i landet och det är väldigt vanligt i städer som Zürich, Lausanne, Bern och Genève att en stor del av arbetskraften kommer från andra Europeiska länder. För att hitta rätt tillstånd för att ansöka om uppehållstillstånd och arbetsvisum bör du besöka Europa.eu. Där kan du ladda ner blanketter och också läsa mer ingående om hur du går tillväga. På AMS finns också en hel del relevant fakta om hur du kan börja söka jobb i Schweiz.

Löner och köpkraft

Schweiz har i jämförelse med övriga Europa höga reallöner och relativt lågt skattetryck. Till detta tillkommer dock att priserna samtidigt är höga. I storstäder som Zurich, Bern eller Geneve är det t.ex vanligare att arbetstagare hyr lägenhet snarare än äger sitt boende. I vissa Kantoner måste samhällstjänster såsom förskola, skola, äldrevård etc också bekostas av individerna själva.

I I Schweiz är det heller inte ovanligt att arbetstagare får en eller två extra löner per år. Ibland kan det handla om om rena bonuslöner som oftas utbetalas i mitten eller i slutet av året. Dock behöver inte det faktum att man får en t.ex en trettonde löneutbetalning betyda att det handlar om en bonus eller “extra” månadslön utan det kan också handla om att årslönen sprids i fler utbetalningar. Det är därför viktigt att få det klargjort innan man kliver på ett nytt jobb hur betalningsmodellen ser ut och vad den representerar.
Hitta boende

Här nedan följer ett par bra sidor för dig som vill hitta ett boende i Schweiz.

 

Fler nyttiga länkar om Schweiz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.