Jobba i Brasilien

Jobba i BrasilienBrasilien har de senare åren haft en stark tillväxt och en rad olika svenska företag finns numera verksamma i landet. Svenskar och övriga européer har alltid haft en dragning åt det stora landet i Sydamerika och idag räknas Brasilien som inkörsporten till resten av Latinamerika.

Om arbete i Brasilien

Chanser till jobb för en svensk i Brasilien är något varierande. Klart är att det inte är samma lätta väg som det t.ex är att vara engelsklärare i Asien då Brasilien har en högre utbildningsnivå och en större barriär vad det gäller arbetsvisum för folk som kommer utifrån. Ändå så finns det ganska många jobb som engelsklärare även här. Du kommer dock behöva uppvisa någon form av certifikat för detta. Läs mer om vilka certifikat som gäller för att jobba som engelsklärare här.

Flertalet internationella företag söker arbetskraft till sina kontor i Brasilien då landet är på stark ekonomisk uppgång. En idé kan vara att söka på Utlandsjobboch gärna på engelska jobbtitlar så att chansen blir större att du hittar jobbannonser som riktar sig till folk från hela välden. Det viktigaste tipset för dig som vill komma in på den Brasilianska arbetsmarknaden är kanske ändå att lära sig portugisiska, och då gärna den brasilianska varianten av språket då det kan skilja sig ganska mycket i dialekt och ordanvändning från traditionell portugisiska. Att kunna språket ökar dina chanser till ett arbetsvisum och att också kunna knyta kontakter i landet.

Så får du arbetsvisum till Brasilien

Som turist är du berättigad att vistas i Brasilien under 90 dagar. Denna uppehållsperiod gäller inom 180 dagar vilket i princip betyder att du får vara i landet i 90 dagar men inte har rätt att komma in igen de kommande 90 dagarna framför.
Brasilien har generösa uppehållsregler för den som t.ex har en flick – eller pojkvän och som är medborgare i landet och kan intyga förhållandets ”giltighet”. Du kan ha rätt att stanna i landet i 2 år på dessa premisser.

Är du gift med en brasiliansk medborgare har du rätt till både permanent uppehållstillstånd och till att söka arbete.

Vill du arbeta i Brasilien och inte är gift med en brasiliansk medborgare krävs ett arbetsvisum. Arbetsvisum kan t.ex utfärdas av Brasilianska ambassaden i Stockholm eller på plats i landet. Det är endast vissa jobbkategorier som gäller för att kunna erhålla ett brasilianskt arbetsvisum. Tumregeln är att din kompetens är något som Brasilien anser sig behöva. Några exempel är om du är tillfälligt anställd som konsult av brasilianska staten eller har någon form av ingenjörskompetens. Då kan det vara ganska enkelt att få tillstånd att arbeta i landet. Även andra kompetenser som t.ex sjömanskap och lärare i främmande språk brukar godkännas. Är du praktikant eller volontär så har du möjlighet att få ett tillfälligt arbetstillstånd.

Ett tredje sätt att få tillstånd att arbeta i Brasilien är att direkt ta kontakt med ett etablerat företag som har verksamhet i landet. Det kan handla om ett svenskt eller internationellt företag, huvudsaken är att det är etablerat i landet. Ifall företaget skulle vara intresserad av att anställa dig så kan de sköta processen med arbetsvisum åt dig.

Du kan även få ett arbetstillstånd genom att sätta upp ett eget företag i Brasilien. För att få näringstillstånd krävs det att du investerar minst 50 000 dollar i företaget. Det finns en rad olika agenturer som kan hjälpa dig med detta på plats eller från Sverige.

Detta behöver du för att söka visum till Brasilien

  • Ett giltigt pass
  • Rätt ifylld blankett
  • Ett fotografi på dig själv
  • Ett utdrag ur belastningsregistret
  • Ett personbevis på engelska från Skatteverket

Väl på plats måste du registrera dig hos polisen och återigen visa upp dessa handlingar.

Alla frågor om visum och uppehållstillstånd besvaras av Brasilianska ambassaden i Sverige.

Svenska företag i Brasilien

Sverige investerar mycket i Brasilien och räknas idag som en av de länder som placerar allra mest kapital i landet. Det finns runt 220 svenska eller svenskrelaterade företag som är verksamma i landet. Här kan det finnas möjlighet för svenska medborgare att via dessa företag kunna söka jobb ifrån Sverige eller på plats i Brasilien. De flesta av dessa företag är förlagda i São Paulo men det finns även andra svenska företag i olika delar av landet. Exempel på svenska företag i Brasilien hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *