Jobba i Bulgarien

Bulgarien har under de senaste åren genomgått en rad förändringar för att främja företagande och en levande arbetsmarknad.  Som svensk och EU-medborgare har du rätt att vistas och arbeta i landet på obestämd tid och njuta av det kulturrika Bulgarien och värmen vid Svarta havet.

Om arbete i Bulgarien

Bulgarien gick med i EU 1 januari 2007 och sedan dess har landet varit öppet för svenskar och andra EU-medborgare att arbeta och bo i. Landet som är inklämt mellan Turkiet och Balkanländerna erbjuder en mix av kulturer och influenser, har härliga stränder vid Svarta havet och ett pulserande liv i storstaden Sofia.

Bulgarien är fortfarande ett relativt fattigt land med EU-mått mätt och ligger på den nedre delen av BNP per capita- skalan inom unionen (ungefär hälften av Sveriges). Den inhemska arbetsmarknaden är fortfarande ganska statisk och erbjuder relativt låga löner som är mer i paritet med de låga levnadsomkostnader som finns i landet.

Trots detta så har under de senaste åren etablerats en rad olika internationella företag i landet då just kostnaderna är billiga. Bulgarien har en av EUs lägsta bolagsskatter vilket såklart också attraherar företag att etablera sig och driva sin verksamhet i landet.

Som svensk finns det goda möjligheter att hitta ett arbete i Bulgarien på något av dessa företag som jobbar mot globala marknaden eller mot den svenska hemmamarknaden. Att arbeta i Bulgarien som utlänning kan vara bra affär då både inkomstskatten (i Bulgarien tillämpas platt skatt på inkomster) är låg och levnadskostnaderna som sagt också är betydligt lägre än hemma i Sverige.

Arbetskultur i Bulgarien

En bulgarisk arbetsdag följer europeisk standard med runt 8 timmar arbete exklusive lunch. Övertid är inte ovanligt och arbetsplatserna och kulturen präglas i regel av ett mer traditionellt upplägg än i Nordeuropa. Det viktigt att hälsa ordentligt, ta i hand och ibland kindpussa beroende på hur väl du känner personen ifråga. Arbetsplatserna är i regel mer hierarkiska än svenska och för enskilda medarbetare finns det mindre utrymme att vara autonom och en lägre grad av självbestämmande. 

Även om bulgarerna kan framstå som öppna och ofta använder sig av yvigt kroppsspråk och gestikulera mycket, så finns det en tendens att inte alltid diskutera saker och ting öppet och rakt. Ibland kan utlänningar missförstå vissa intentioner eller ha svårt att förstå benägenhet att tassa kring vissa ämnen eller prata runt vissa frågor. Det gäller för sig som svensk att anpassa dig och ha tålamod med detta. Det finns andra saker som skiljer sig från hemma t.ex att när man skakar på huvudet så har det jakande innebörd, dvs tvärtom hur det är i Sverige. På ett bulgariskt kontor är klädkoden också viktig och både män och kvinnor förväntas klä sig propert och formellt.

Semester och ledighet

En heltidsanställd har enligt bulgarisk lag rätt till minst 20 dagars betald semester årligen. Beroende på företag och bransch kan du förhandla dig till fler semesterdagar. T.ex i utbyte mot mer övertid. Förutom semesterdagar så har landet också 10 röda dagar per år. Oftast handlar det om nationella helgdagar eller ortodoxa högtider. Exempel på dessa är Frihetsdagen 3 mars som firar självständigheten från det Ottomanska väldet och återupprättandet av Bulgarien som stat, eller 25 och 26 december som bägge går under namnet Juldagen.

Vilka jobb finns att få?

Typiska arbeten för svenskar och nordbor är arbeten inom svenska eller nordiska företag som finns på plats i landet. Enligt data från bulgariska finansdepartementet 2018 stod svenska investeringar i Bulgarien för runt 8500 jobb i landet och fler utländska och svenska företag etablerar sig här på grund av låga operativa kostnader. Typiska branscher är inom elektronik, verkstad och telekom men också mindre företag, primärt tech startups etablerar sig i Bulgarien. Klicka här för att ett axplock av de nordiska företag som är kopplade till den bulgarisk-nordiska handelskammaren och har verksamhet i landet.