Jobba i Danmark

Jobba i Danmark

Jobba i DanmarkVårt nordiska grannland erbjuder bra möjligheter med en rörlig jobbmarknad som är öppen för svenskar med rätt kompetens. Den danska arbetsmarknaden är ganska centrerad till Köpenhamn men det finns möjlighet för dig som svensk att också kunna arbeta på andra ställen i landet.

Allmänt om arbete i Danmark

Den danska arbetsmarknaden är i stort ganska lik den svenska med skillnaden att det ofta är kortare anställningsprocesser och att det i många fall kan ske mer informellt än i Sverige. Med detta menas att det inte är ovanligt att arbetssökande direkt söker upp en potentiell arbetsgivare, presenterar sig och kanske lämnar sitt CV. En stor fördel för dig som svensk är också att du fritt kan röra dig och söka arbete i Danmark utan behöva ansöka om någon uppehållsrätt eller ha ett speciellt arbetsvisum. De danska anställningslagarna är inte lika reglerade som i Sverige och du har oftast en prövoperiod för varje ny anställning du påbörjar. Lönerna kan variera med generellt sett så brukar ersättningarna i städer som t.ex Köpenhamn vara högre än i andra danska städer. Det är också högre levnadskostnader i Köpenhamn än i övriga Danmark. Oftast är lönerna något högre i Danmark än i Sverige.
Hur du hittar du jobb i Danmark

Fördelen med att söka jobb på den danska arbetsmarknaden är det finns en hel del jobb där just svensk personal efterlyses. Det kan vara svenska företag som är baserade i Danmark eller danska företag som opererar på den svenska marknaden. I Öresundsregionen är en stor del av jobbmarknaden väldigt integrerad där både svenskar och danskar turas om att leva och arbeta på varandras sida av bron. Du kan söka jobb antingen direkt på Utlandsjobb.nu, åka till Danmark och rekognosera arbetsmöjligheterna direkt på plats eller besöka någon av de webbplatserna som står listade längst ner på denna sida. Vill du läsa om hur du gör för att arbeta i t.ex Köpenhamn så finns det en artikel om det på Utlandsjobb. Den hittar du här.

Om att jobb i danska försvarsmakten

Danmark tar emot utlänningar till sin försvarsmakt taget att de är bosatta i landet Kontraktstiden skiljer sig beroende på vilket vapenslag och vilken befattning man får. Den som kandiderar till den danska armen bör vara medveten om att man kan komma att bli stationerad eller vara verksam i arktiska klimat såsom Färöarna eller Grönland. Danmark är också medlem in NATO vilket innebär att danska förband är aktiva i strid i olika konfliktzoner i världen.

Läs mer om vad som gäller för jobb i Danmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *