Jobba i Italien

Jobba i Italien

Jobba i ItalienItalien är en klassisk favorit för många svenskar. Förutom att erbjuda ett varmare klimat hittar du här också fantastisk arkitektur, historia och god mat. Italien är en del av EU och är därför ett populärt land att jobba i. Här kan du hitta arbete inom allt från tjänstesektorn till svenska företag och säsongsjobb inom gårds- och lantbruk.

Allmänt om att jobba i Italien

Jobbmarknaden i Italien karakteriseras kanske främst av sina regionala skillnader, och det betyder att det är väldigt stor skillnad på var i Italien man arbetar. Den största tjänstesektorn finns i den norra delen av landet där städer som Milano, Turin, Florens, Genoa och Bologna tillsammans med huvudstaden Rom står för den största delen av den italienska tjänstesektorn. Här finns de flesta internationella företagen representerade samt att större delen av industrin är belagd i denna del av landet. Också lönerna är generellt sett högre i dessa delar, på grund av att det finns fler tjänstejobb i norr än i den mer turist- och jordbruksdominerade södern. Detta gör också Italien till ett spännande och varierat land där det finns chanser till arbete inom de flesta sektorer. Här kan du till exempel jobba med turism och hotellverksamhet på vackra och klassiska platser som Capri och Sardinien eller med jord- och lantbruk på några av de tusentals vingårdar som finns i landet. Detta samtidigt som städer som Rom och Milano kan erbjuda arbeten inom till exempel bank och finans, IT, mode och design, exportindustri och mycket mer. Italien är med i EU vilket gör det ganska lätt för svenskar och övriga EU-medborgare att komma till landet för att arbeta. Lönerna i Italien varierar väldigt mycket beroende på var och vad man jobbar med. Generellt sett är de lite lägre än i Sverige men det kan också jämföras med att den relativa levnadskostnaden också kan vara lägre. På Utlandsjobb finns det också mängder med lediga arbeten i Italien, gör en sökning eller besök fliken ”Se lediga jobb” för att hitta jobb för svenska- och internationella kandidater.

Arbetskultur i Italien

Italien är i många aspekter ett delat land. Arbetskulturen  i norra delen med städer som Milano, Genoa och Turin är i många delar lik hur det ser ut i Tyskland eller Schweiz och utmärks, precis som grannländerna, av en högre nivå av formalitet och hierarki än vad det är på en svensk arbetsplats. I södra Italien är förhållandena mer likt hur det ser ut i Grekland eller delar av Spanien.

På en italiensk arbetsplats

På ett italienskt kontor finns det vissa regler som kan vara att ha med sig om man ska påbörja en anställning. Ofta får man vara förberedd på att arbetsplatserna är ganska ljudliga. Italienarna är duktiga på att kommunicera och gör det gärna under alla förhållanden, även i öppna kontorslandskap. Man respekterar generellt hierarkier och det är inte ovanligt att man tilltalar överordnade mer formellt och försöker hålla inne med förnamn eller t.ex lediga pronomen som “du”. Socialt är det annars ganska öppet och det finns utrymme att yttra sig, ta plats eller debattera på t.ex möten eller i andra sammanhang.

Lunchen är viktig för italienarna och sker i regel senare på dagen än i Sverige, någonstans mellan 12:30 fram till 15:00. Väldigt ofta lämnar man arbetsplatsen och går ut. Lunchen ses som ett socialt tillfälle som man delar tillsammans med sina kollegor.

Andra sociala koder har att göra med hur du ser ut och hur du klär dig, italienarna gillar eller uppmuntrar ofta formell och proper klädsel och som modeland lägger de stor vikt vid detta. Självklart finns det konservativa branscher där t.ex kostym, skinnskor eller kavaj är ett måste men så är det inte överallt. Vissa branscher är mer avslappnade, som t.ex tech eller webbföretag, men som en tumregel uppskattar italienarna fashionabel och proper klädsel.

Personliga relationer är också viktiga och mycket av hur din framtida karriär ser ut bygger på hur duktig du är på att nätverka och socialisera med dina kollegor.

Arbetsveckan består av 40 timmar plus 8 timmars övertid. Ofta arbetar italienarna till ganska sent på kvällen vilket inte är ovanligt för medelhavsländerna då flextid och långa luncher gör att arbetsdagen kan bli mer utdragen.

Semester och ledighet

Enligt italiensk lag har en arbetstagare rätt till minst 20 dagars semester per år men det finns utrymme att förhandla om det före anställningen och vissa företag kan erbjuda mer. Förutom det så har Italien totalt 12 nationella helgdagar per år samt att varje stad eller kommun får en dag per år att fira sitt lokala skyddshelgon. I huvudstaden Rom firar man till exempel Petrus och Paulus högtid den 29 juni varje år medan Neapel firar San Gennaro den 19 september. Italien har anställda också rätt att få ledigt under ca två veckor i samband med att man gifter sig.

Förutom detta så erbjuds ofta ca 100 timmar per år i reducerad arbetstid som du kan fördela fritt efter eget tycke. Detta koncept kallas ROL (Riduzione Orario di Lavoro). Detta kan nyttjas om du till exempel vill gå tidigare under vissa dagar, göra bankärenden eller andra privata ärenden. Outnyttjade ROL-timmar kan också i vissa fall bytas in mot semesterdagar.

Arbetsvisum för Italien

Du har rätt att uppehålla dig i Italien i upp till tre månader innan du måste besöka ett lokalt folkbokföringskontor. Under denna tid har du rätt att söka jobb eller studier ifall du är EU-medborgare utan att ha några speciella intyg eller liknande. Efter att dessa tre månader har passerat måste du besöka ett så kallat Anagrafe (registratorskontor) och uppge ifall du har arbete eller studerar. Om du inte kan visa upp av detta så krävs det att du på något sätt bevisar att du är självförsörjande och att du är sjukförsäkrad genom till exempel ett försäkringsintyg. Varje större stad eller region har ett Anagrafe-kontor inom ett inte alltför långt avstånd. Så fort du får anställning måste du också ansöka om ett skattekort. Detta gör du på skattemyndigheten på den ort där du befinner dig i. Enligt italiensk lag krävs det också att alla som jobbar också har en arbetslöshetsförsäkring. Avgiften för detta ska dras ifrån din lön och du betalar genom din skatt också in till sjukförsäkring och pension. För att få ut ett sjukförsäkringsintyg måste du också besöka ett lokalt socialförsäkringskontor, ett så kallat Azienda Sanitaria Locale. Ta med pass, skattenummer och arbetsintyg innan du ansöker om ett socialförsäkringsnummer.

Här nedan följer de ett par bra länkar om vilka webbplatser du kan behöva för att få alla intyg på plats för att kunna jobba i Italien:




Vilka jobb kan jag få?

Som EU-medborgare kan du i princip jobba med vad som helst förutom myndighet- och regeringsarbeten som till exempel polis, militär eller säkerhetsklassade arbeten inom kommun och nationella departement. Det är givetvis en stor fördel om du behärskar italienska då du har större chans att få kvalificerade arbeten och också kunna söka fler jobb. Det finns dock en mängd internationella företag framför allt i de större städerna där det räcker med att kunna tala bra engelska. Även en hel del svenska företag har kontor eller är situerade i Italien. Kan du engelska och något större språk till har du dessutom goda möjligheter att kunna jobba inom till exempel turism som är en stor sektor i den italienska ekonomin.

Fler bra länkar om Italien

  • Aperitivoklubben – Expatklubb för nordbor i Milanoområdet
  • Cgil.it – Fackförbundens hemsida. Här kan du t.ex läsa om lönesättning och arbetsrätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *