Jobba i Malaysia

Arbeta i Malaysia

Malaysia är ett vidsträckt land som ligger uppdelat på Malackahalvön och Borneo och är granne med Thailand, Indonesien och Brunei. Landet är relativt väl utvecklat med huvudstaden Kuala Lumpur som motor för hela regionen. I Kuala Lumpur finns en stor och dynamisk arbetsmarknad som attraherar människor från hela världen.

 

Om arbete i Malaysia

Malaysia är för många svenskar ett turistland med kritvita stränder och vackra regnskogar. I flera decennier har människor vallfärdat hit för att uppleva en exotisk och mångfasetterad kultur där malajer och kinesättlingar lever sida vid sida med indier och vita européer. Malaysias regeringar har under årtionden jobbat med att bygga upp ett kunskapsbaserat samhälle och attraherar därför människor och företag inom främst telekom, IT, bank- och finansfären och inom verkstads- och byggindustrin.

Om du är utbildad inom t.ex mjukvarutveckling eller inom ekonomi har du goda chanser att kunna får jobb i t.ex Kula lumpur. Bara antalet svenska företag som är baserade i Malaysia uppgår till dryga 100 stycken.

Eftersom landet har varit en brittisk koloni fram till 1957 och dessutom har en stor indisk befolkning så är det dessvärre inte så lätt att som svensk jobba som engelsklärare då kunskaperna i engelska är relativt goda i landet. Mindre kvalificerade jobb är svårare att hitta i Malaysia än i t.ex Thailand och Vietnam.
Däremot kan det finnas plats inom turistindustrin som t.ex dykinstruktör eller reseledare.

Utlandsjobb har en många jobbannonser i t.ex Kuala Lumpur och flera av dessa är jobbannonser som riktar sig till internationell arbetskraft.
Ett tips är att försöka få kontakt med ett internationellt företag baserat i Malaysia genom att t.ex söka direkt på företagsnamnet i sökmotorn här ovanför.
Arbetsvisum för Malaysia

Som svensk medborgare har du rätt att vistas i Malaysia i upp till 90 dagar utan att behöva ansöka om visum. Under denna tid har du även rätt att göra affärer som t.ex inhandla varor och tjänster på plats.Malaysia utmärker sig också i det att man har generösare regler för de som önskar att uppehålla sig i landet under en längre tid och kanske vill deltidsjobba eller spendera sin pension i landet. Denna typ av visum kallas MM2H eller Malaysia My Second Home Program och låter dig uppehålla dig i landet med ett förnybart 10-års visa som ger dig bland annat skattemässiga förmåner. Du kan läsa mer om MM2H- programmet på Malaysiska statens webbplats för MM2H-programmet. Vad det gäller direkta arbetstillstånd måste du ansöka om detta på Malaysias ambassad i Sverige alternativt hitta en arbetsgivare som vill anställa dig och som sköter processen med arbetstillstånd åt dig.

Nyttiga länkar om jobb i Malaysia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *