Arbeta i New York

Jobba i New York

Arbeta i New YorkNew York är det närmaste man kan komma epitetet världens huvudstad. Härifrån drivs utvecklingen inom finans, mode, teknik, design fram snabbare än någon annanstans i världen. Varje år kommer tusentals människor till staden för att söka lyckan och hitta ett arbete. Det finns också flera svenskar och skandinaver som lever och jobbar i staden och det är en dröm för många nordbor att få chansen att komma hit och arbeta. Utlandsjobb tipsar om hur du som svensk kan få jobb i staden med stort ”S”.

Vem kan arbeta i New York?

I regel anses det vara svårt att åka till USA på ett arbetsvisum. Oftast måste ett företag eller en organisation handplocka dig. Det finns också vissa fall en person besitter en extraordinär kompetens som efterfrågas i USA. Det finns dock fler än ett sätt att skaffa sig tillstånd för arbete och det kan variera oerhört beroende på vilka förutsättningarna är. För att kunna få jobba i USA så måste du ha ett s.k greencard. Det finns hundratals olika tillstånd för olika typer av arbete och beroende på vad du kan och vilken bakgrund du har så kan du hitta ett tillstånd som passar just dig.
Det kan handla om tillstånd för t.ex studenter att jobba deltida, Permanent uppehållstillstånd, Non Immigrant Visa för kortare jobbvistelser, tillstånd för att bedriva konstnärligt arbete etc. Antalet olika tillstånd och regler är så pass många att chansen att hitta något som passar in på dig faktiskt inte är så små som man kan tro.
Du kan också ha turen att vinna ett jobbtillstånd på statliga Statliga Green Card Lottery.

Utlandsjobb finns redan en guide om hur du går tillväga för att ansöka om arbetstillstånd för jobb i USA.
Klicka här om du vill komma till USA artikeln eller läs mer på några av de länkar som presenteras här nedanför:

Bästa sättet att söka

Som nämnts ovan så måste förutsättningarna vara rätt för att få tillstånd att jobba i USA. Ska du söka jobb hemifrån så faktiskt Utlandsjobbs egen sökmotor bland de bättre alternativen då den samlar jobbannonser från tusentals jobbsidor världen över.

Men det lättaste sättet att få jobb i staterna är givetvis att vara på plats och kunna ha många trådar ute. Studenter kan t.ex ha möjlighet att arbeta vid sidan om studierna om än inte heltid. Speciella regler gäller även för t.ex författare, konstnärer, artister etc som ifall de kan visa att de lever på sitt arbete också kan få arbetstillstånd i USA.

Annars är det som tidigare nämnts upp till arbetsgivaren att bedöma ifall just din kompetens inte går att hitta inom landet. Du kan också köpa ett eget greencard men det är generellt sett väldigt dyrt. Det vanligaste sättet för svenskar som jobbar i New York är att det på något sätt är kopplat till studier eller att man jobbar för någon internationell organisation som har sitt säte i staden. Permanent uppehållstillstånd är däremot ovanligare men förekommer givetvis i vissa fall. Exempelvis så förekommer det att människor som jobbar inom reklam, PR eller IT kan få möjlighet att jobba i New York under kortare perioder.

Boende

Som de flesta säkert redan känner till har New York några av världens högsta marknadshyror. Det beror givetvis på var i staden man bor då det kan vara stor skillnad på att bo direkt på Manhattan i jämförelse med t.ex Queens eller Harlem. Oavsett vilket så finns det ett stort utbud på olika boendemodeller och du t.ex kan dela boende med andra eller – under kortare perioder – ta in på något av stadens många budgethotell eller hostel. Här nedan presenteras några bra sidor för dig som vill hitta boende i New York.

Myndigheter och organisationer i New York

Här nedan följer ett par exempel på olika organisationer och myndigheter med svensk-amerikansk koppling som kan vara nyttiga att ha i åtanke.

Fler bra hemsidor om New York

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *