Jobba i Ryssland


Arbeta i RysslandRyssland har under de senaste decenniet vuxit fram till att bli en stark tillväxtmarknad. Detta i sin tur leder till att det finns fler attraktiva jobbmöjligheter i landet och fler och fler utländska bolag har etablerat sig på den ryska marknaden. Om du som utlänning vill jobba i Ryssland finns det en hel del möjligheter som bland annat innefattar de arbeten som det råder brist på i landet. I denna artikel nämner vi några exempel på hur du kan få hitta arbete i Ryssland.

Vilka jobb kan jag få?

För den som inte kan tala ryska finns en del alternativ. Ett tips kan vara att göra en sökning på Utlandsjobb och söka på engelska termer eller internationella företag som söker efter kandidater internationellt. Ett av de vanligaste jobben för utlänningar i Ryssland är dock att jobba som engelsklärare eller på något av de internationella företag som finns baserade i Moskva eller St Petersburg. På Utlandsjobb finns det en artikel om hur du går tillväga för att bli certifierad engelsklärare. Klicka här för att komma till artikeln.

Hemsidor med engelsklärarjobb i Ryssland

Svenska företag i Ryssland

I Ryssland finns det drygt 300 större svenska företag registrerade samt tusentals mindre näringar som t.ex sysslar med export och import mellan länderna. Svenska exportrådet har en lista på några av de större företagen som finns baserade i landet. Klicka här för att se listan på svenska företag i Ryssland.
Gå med i ryska försvarsmakten

Sedan en tid tillbaka så kan vilken utlänning som helst, utan dubbla medborgarskap, gå med i ryska armen. Man skriver ett kontrakt på totalt 5 år och efter 3 års tjänstgöring har man också möjligheten att bli rysk medborgare. Till skillnad från t.ex den Franska Främlingslegionen gör den ryska försvarsmakten en bakgrundskoll på alla som ansöker. Kravet är att du är ostraffad, myndig och inte har överstigit en ålder av 30 år. Det bör nämnas att även om Ryssland inte är med i NATO så är man inte sällan inblandad i konflikter i sitt närområde eller runt kringliggande stater. Lönen är också förhållandevis dålig och man håller hårt på t.ex hierarkier. Vissa bestraffningsmetoder som inte förekommer i andra försvarsmakter kan också förekomma i den ryska.

Arbetsvisum till Ryssland

För att få tillstånd att jobba i Ryssland måste du ha en officiell inbjudan från Ryska Federationens Federala Migrationsverk som du har med i din ansökan. För att få en officiell inbjudan måste den organisation eller det företag som vill anställa dig ställa upp som sponsor.

Bra länkar om jobb i Ryssland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *