Jobba i Spanien

Hitta jobb i SpanienSoliga Spanien har varit ett av svenskarnas favoritresmål under flera decennier. Idag bor och arbetar tiotusentals svenskar i landet. Platser som spanska solkusten, Mallorca, Kanarieöarna och storstaden Barcelona hör till de ställen i Europa där det finns flest svenskar bosatta.

 

Enligt en undersökning beställd av HSBC 2021 så är Spanien ett av de populäraste länderna att arbeta i som expat (plats 14). För de flesta svenskar behöver inte landet någon närmare förklaring, då de många har någon slags relation till landet. De flesta känner till att det är varmt väder större delen av året, att människorna är trevliga och öppna och att det ligger inom EU vilket såklart underlättar för svenska medborgare att komma och jobba i landet.

Vilka arbeten kan jag få i Spanien som svensk?

Kort kan man säga att det självklart beror på vilken kompetens och bakgrund man har. Det är givetvis ett plus att kunna prata spanska men kanske ännu viktigare att man tittar efter rätt jobb som utlänning. Det kan vara svårt att konkurrera med spanjorer om vissa jobb. Därför kan ett tips vara att söka de tjänster som innefattar att man antingen talar svenska eller engelska. Här kan du hitta de senaste utlysta tjänsterna i Spanien som vänder sig till en internationell publik.

Trots en generellt hög arbetslöshet erbjuder faktiskt en hel del jobbmöjligheter också. Enligt sajten Expatica så har Spanien stor arbetsbrist inom sektorer som t.ex IT, bilindustri, turism och vård. Landet har också, i takt med övriga EU-länder, internationaliserat sin arbetsmarknad, och speciellt inom nya sektorer som IT och mjukvaruutveckling är det inte ovanligt att koncernspråken är engelska snarare än spanska. Men ju mer lokalt och inhemskt ett jobb är desto viktigare är det förstås att du kan tala språket.

Vad det gäller potentiella arbetsgivare kan det också sägas att det finns en mängd olika alternativ som t.ex att jobba på barer, callcenters eller på något internationellt företag där man talar engelska. Ett tips är att använda sökmotorn här ovanför och söka på nyckelord som t.ex english eller swedish.

Sök på Utlandsjobbs sökmotor efter jobb i Spanien. Vare sig det gäller jobb i någon storstad eller turistort så kommer du att hitta massvis av lediga tjänster här på Utlandsjobb. Här finns det också redan en artikel om hur du hittar jobb i Barcelona. Klicka här ifall du vill läsa om hur du hittar jobb i Barcelona.

Arbetsvisum och tillstånd

Spanien är fullvärdiga medlemmar i EU och som EU-medborgare och svensk har du rätt att få vistas och jobba i landet på obestämd tid.

Om du planerar att jobba mer än tre månader däremot så måste du uppsöka ett utlänningskontor (Oficina de Extranjero) för att registrera dig i det nationella utlänningsregistret. Kontoren finns lite varstans, oftast i alla större orter, och i de flesta tätorter kan man antingen hitta ett utlänningskontor eller någon annan myndighet som har befogenhet att hantera ditt ärende. Här kan olika dokument krävas som t.ex pass, anställningsbevis, bankkontoutdrag eller att du har ett bevis på en europeisk sjukförsäkring eller kort från svenska försäkringskassan.
Som anställd kommer din arbetsgivare också att anmäla dig till den spanska försäkringskassan Dirección General de la Tesorería General de la Seguridad Social.

När allt är klart och allt har gått igenom och godkänts kommer du få ett residensbevis Certificado de registro como residente comunitario men också ett s.k NIE-nummer Número de Identidad de Extranjero som i allt väsentligt är ett måste då det är ditt skattenummer och det du identifierar dig med som utlänning. Alla utlänningar som arbetar eller äger fastigheter i Spanien måste ha ett NIE-nummer och tillhörande ID kort. Ifall t.ex du flyttar inom landet, gifter dig eller byter jobb så måste du också meddela myndigheterna om detta.

Efter att du har fått ett NIE-kort måste du registrera dig i folkbokföringen i den kommunen där du bor, folkbokföringsregistret kallas Padrón och när du väl har genomfört den kommer du också att få ett bevis på att du är folkbokförd på platsen där du bor ett s.k. Certificado de Empadronamiento. Det beviset kommer behövas ifall du t.ex vill ta del av och nyttja kommunala tjänster framöver.

Spanska byråkratin är inte alltid lätt att ha att göra med och det kräver ibland tålamod, långa väntetider och det är såklart inte alltid lätt för en svensk eller annan utlänning att förstå allt.
Är du på plats i Spanien så underlättar det en hel del då du kan få praktisk vägledning. Bra ställen att börja på är t.ex det lokala poliskontoret men har du en större arbetsgivare så kan de också guida dig igenom processen.

Att tänka på

Generellt sätt är lönerna i Spanien lägre i jämförelse än vad de är i Sverige. Detta gäller inte alla jobb utan arbeten med mindre krav på kvalifikationer och utbildning. Med detta som bakgrund kan stora städer som Barcelona, Madrid eller Valencia i vissa fall vara dyra att bo i. Lagen säger också att det råder max 9 timmars arbetsdag Skatten varierar på runt 15-30 procent för en medellön vilket också styrs av i vilken region och kommun du jobbar i.

 Löner i Spanien

I Spanien tillämpas minimilöner. From januari 2023 är den lagstadgade minimilönen 7.82 euro per timme för den inhemska arbetskraften. Arbetar du som temporär eller tillfällig arbetskraft, till exempel som timarbetare eller dagarbetare så gäller minimilönen istället ca 47 euro per dag. Lönerna varierar kraftigt beroende på var i landet du är och såklart vilket jobb du har. I städer som Madrid, Barcelona, Malaga eller Valencia är lönerna högre än på andra platser i landet. Utanför de stora städerna är både levnadskostnaderna mindre och jobben färre.  Men det finns också områden, bland annat där det finns mycket turism, där lönerna är högre än i andra delar av landet som Mallorca, Ibiza eller delar av Kanarieöarna. Medellönen i Spanien låg 2022 kring 2226 euro i månaden.




Arbetskultur Spanien

En normal spansk arbetsdag är mindre kompakt än hur det normalt sett ser ut t.ex norra Europa. Det har ibland lite slappt och stereotypt antytts att spanjorer skulle jobba mindre än t.ex svenskar och de flesta känner till begrepp som “siesta” och det ökända “Mañana, mañana”. Men faktum är att en spansk arbetsvecka består i de flest fall av 40 timmar för heltidsanställda, precis som i Sverige. Vad som kan ha gett upphov till fördomarna kan nog ha att göra med att de stora turistströmmarna och chartern till Spanien oftast gått till mindre badorter och provinsiella delar av landet, där tempot inte är lika högt som i t.ex storstäderna. Detta men också ett särdrag som spanjorerna delar med många medelhavskulturer, nämligen förhållandet till tid och klockslag. Det är inte ovanligt att en spansk arbetsdag fördröjs genom att man t.ex kommer senare till jobbet men stannar längre, alltså man gör sina åtta timmar men inte nödvändigtvis under de timmar som officiellt är utsatta. Någon rätt till siesta förekommer inte i spansk arbetslagstiftning men däremot händer det att t.ex butiker, under de varmare delarna av året, stänger när solen står som högst och kunderna håller sig hemma. I gengäld har man istället öppet till sent på kvällen.

Det är vanligt i Spanien att företag är knutet till en specifik ägare eller ägarfamilj. Väldigt generellt kan man säga att strategier och direktiv tas av få inblandade och inte alltid med transparens för t.ex anställda eller andra knutna till företaget eller organisationen. De flesta beslut tas av högre chefer och det finns fortfarande inslag av hierarkiska företagsstrukturer i Spanien även om det håller på och ändras och moderniseras.
Tanken om självgående medarbetare uppmuntras dock mer och mer och det finns stora skillnader i vilken bransch du verkar i men också lokala skillnader. I takt med den tekniska utvecklingen accelererar och digitaliseringen fortgår, så sker det också förändringar i det spanska arbetslivet.
I Spanien brukar planerandet av en arbetsdag som ovan nämnts vara mer lös än i Sverige. Sociala tillfällen med kollegor som t.ex lunch, gemensamma middagar eller kaffepauser anses viktiga och det är inte ovanligt att de drar ut på tiden och förskjuter arbetsdagen. Likaså är det viktigt hur man klär sig och i affärsvärlden och näringslivet i större städer som Madrid och Valencia gäller oftast en striktare klädkoder än i Sverige.

Semester och ledighet

Arbetstagare har rätt till minst 22 semesterdagar per år.
Röda dagar i Spanien uppgår till totalt 14 stycken per år. Oftast firas en nationell, regional eller katolskt kristen högtid. Till skillnad från många andra länder bestäms inte de röda dagarna på nationell nivå utan regionerna bestämmer till vissa del själva vilka dagar de vill betrakta som röda. I regel så firas de flesta större kristna högtider dock gemensamt och också nationaldagen ”Fiesta Nacional de España” 12 oktober.
Exempel på röda dagar som bara firas i vissa regioner är Kataloniens ”Sant Esteve” 26 december och ”Día del Justicia de Aragón” som bara firas i provinsen Aragonien 20 december varje år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *