Jobba i Spanien


Hitta jobb i SpanienSoliga Spanien har varit ett av svenskarnas favoritresmål under flera decennier. Idag bor och arbetar tiotusentals svenskar i landet. Platser som spanska solkusten och storstaden Barcelona hör till de ställen i Europa där det finns flest svenskar bosatta.

Vilka arbeten kan jag få i Spanien

Kort kan man säga att det självklart beror på vilken kompetens och bakgrund man har. Det är givetvis viktigt att kunna prata spanska men kanske ännu viktigare att man tittar efter rätt jobb som utlänning. Det kan vara oerhört svårt att konkurrera med spanjorer om jobben. Därför kan ett tips vara att söka de tjänster som innefattar att man antingen talar svenska eller engelska. Längst ner på denna artikel ser du ett axplock av tjänsteutlysningar som vänder sig till svensktalande personal.

Vad det gäller potentiella arbetsgivare kan det också sägas att det finns en mängd olika alternativ som t.ex att jobba på barer, callcenters eller på något internationellt företag där man talar engelska. Ett tips är att använda sökmotorn här ovanför och söka på nyckelord som t.ex english eller swedish.

Sök på Utlandsjobbs sökmotor efter jobb i Spanien. Vare sig det gäller jobb i någon storstad eller turistort så kommer du att hitta massvis av lediga tjänster här på Utlandsjobb. Här finns det också redan en artikel om hur du hittar jobb i Barcelona. Klicka här ifall du vill läsa om hur du hittar jobb i Barcelona.

Arbetsvisum och tillstånd

Spanien är fullvärdiga medlemmar i EU och som EU-medborgare har du rätt att få vistas och jobba i landet på obestämd tid. För att jobba i Spanien behöver du dock ett spanskt socialförsäkringsnummer och ett spanskt identitetsnummer. För att ansöka om ett socialförsäkringsnummer besöker du Seg-social.es och du kan läsa mer om identitetsnummer på Eures hemsida.

Att tänka på

Generellt sätt är lönerna i Spanien lägre i jämförelse än vad de är i Sverige. Detta gäller inte alla jobb utan arbeten med mindre krav på kvalifikationer och utbildning. Med detta som bakgrund kan stora städer som Barcelona, Madrid eller Valencia i vissa fall vara dyra att bo i. Lagen säger också att det råder max 9 timmars arbetsdag och att minimilönen ska ligga på runt 21 euro per dag. Skatten varierar på runt 15-30 procent för en medellön vilket också styrs av i vilken region och kommun du jobbar i.
Spanska Främlingslegionen

Även Spanien, likt sitt grannland Frankrike, har en Främlingslegion. Skillnaden är att där den franska Legionen rekryterar från hela världen så fokuserar den spanska på kandidater från spansktalande ex-kolonier. Både kandidater med temporära eller permanenta uppehållstillstånd godtas. Trots att den Spanska Legionen har funnits i ca 90 år färre än den franska så är den väldigt traditions-och ritualfylld. Utlandstjänstgöring kan komma på fråga. Spanien är fullvärdiga medlemmar i Nato och och har också en pågående (om än lågintensiv) konflikt med grannlandet Marocko om enklaverna Ceuta och Melilla. Det är 29 års gräns på kandidaterna och man skriver på sitt kontrakt på 2-3 år. Spanska Främlingslegionen, i egenskap av NATO-medlem har deltagit i många moderna konflikter i t.ex Mellanöstern och i Nordafrika.

Bra länkar om Spanien:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.