Jobba i England

Jobba i Storbritannien

Arbete i StorbritannienMed Storbritannien avses England, Skottland, Wales och Nordirland och kan också gå under namnen United Kingdom (UK) eller Great Britain (GB). Storbritannien är bland de länder i världen som huserar flest utlandssvenskar och städer som London, Birmingham, Bristol och Edinburgh är populära platser för svenskar att studera och jobba i.

Allmänt om arbete i Storbritannien

Storbritannien är ett av Europas mest utvecklade länder och är ofta i topp bland de länder som lockar mest utländsk arbetskraft. England, som är det största landet i Storbritannien är det mest populära med storstäder som London och Birmingham. I England är också lönenivåerna högre än i de övriga regionerna. På Utlandsjobb finns redan en guide om boende och arbete i London som du hittar här. Vad det gäller boende och lönenivåer så skiljer det sig som sagt väldigt mycket beroende på var i Storbritannien man väljer att arbeta och bo i. Generellt kan sägas att det ofta är billigare i norra England och Skottland än vad det är i de södra delarna i Storbritannien. Men framför allt är det skillnad mellan stad och land och större tätorter i jämförelse med mindre. De största chanserna att få jobb finns uteslutande i de större städerna men det finns även jobbmöjligheter inom industri- och råvaruproduktion som till exempel inom fiske eller olje/offshore industrin på Nordsjön. Inkomstskatten i Storbritannien är progressiv och lägre än i Sverige men skiljer sig också ganska mycket beroende på vilken region/county i Storbritannien som man arbetar i. Länder som Skottland, Wales och Nordirland är också väldigt autonoma och regler och skattesatser är väldigt olika.
Arbetsvisum och uppehållsrätt

Storbritannien har ett separat avtal med EU vad det gäller fri rörlighet av varor och tjänster. Trots att landet inte är med i Schengen så har du som EU medborgare rätt att vistas och jobba i landet på obestämd tid taget att du har ett EU- pass och alla tillstånd och papper på plats. Du hittar mer information om vad som gäller för uppehållsrätt och arbete i Storbritannien på UK Border Agency. Där kan du läsa om vilka tillstånd och papper du som EU-medborgare behöver ha för att kunna börja söka jobb i Storbritannien. Länkarna här nedanför innehåller mer information om vad som gäller för att etablera sig i Storbritannien.

Vilka jobb kan jag få?

Kort sagt vilket jobb som helst beroende på dina kvalifikationer. Vissa jobb som till exempel inom myndigheter och polisväsende är inte öppna för utländska medborgare men det finns inga direkta regleringar mot arbete i privat sektor eller inom halvprivata sektorer som till exempel universitetsväsendet. Oftast kan anställningsprocessen gå snabbare än vad den gör i Sverige och det är mer vanligt med spontanansökningar än vad det är i Sverige. i städer som London och Edinburgh är det inte ovanligt att man till exempel besöker arbetsgivare och presenterar sig och kanske lämnar sitt CV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *