Jobba i Sydkorea
Hitta jobb i Sydkorea

Sydkorea är ett av Asiens mest utvecklade länder. I skuggan av Japan har landet växt ut till ett industriellt och informationsteknologiskt samhälle med väldigt god levnadsstandard och många företag som bidrar till en dynamisk arbetsmarknad. Landets industri är väldigt centrerad kring sin export och det är också här de flesta karriärmöjligheterna finns.

Hur kan man söka jobb i Sydkorea?

I Sydkorea är det framför allt huvudstaden Seoul med sina nästan 11 miljoner invånare som är det stora dragplåstret och motorn i ekonomin. Här finns flera av världens största företag representerade vilket lockar en hel del kompetenser och arbetskraft utifrån. Använd Utlandsjobbs sökmotor till att hitta jobb i Sydkorea. Ett tips kan t.ex vara att söka direkt på ett företag eller yrkestitel och sen skriva South Korea eller Seoul under fältet Var. Sydkoreas ekonomi och arbetsmarknad präglas i stort av högkvalificerade jobb som kräver lång utbildning och i de flesta fall kunskap i koreanska. I takt med att Sydkoreas ekonomi har blommat och globaliserats har dock t.ex västerlänningar blivit ett vanligare inslag i den Sydkoreanska vardagen.

Arbetsvisum till Sydkorea

Som svensk har du rätt att vistas i Sydkorea upp till 90 dagar utan att ansöka om ett visa i förväg. Därefter kan du förlänga vistelsen ifall du tar kontakt med den Sydkoreanska immigrationsmyndigheten. Att skaffa sig arbetsvisum i Sydkorea kan vara ganska byråkratiskt. Framför allt är Sydkoreanska myndigheter väldigt noga med datum och du måste meddela senast 14 dagar innan ditt 90-dagars visum går ut att du ämnar att förlänga vistelsen.

En mycket bra webbplats för att undersöka mer om vad som gäller för att kunna ansöka om jobb- eller studentvisum är webbplatsen Hi Korea som drivs av det Sydkoreanska Utrikesdepartementet. Här hittar du all möjlig information om vilka typer av tillstånd och visum som du behöver som utlänning.
Relaterade länkar:

Jobba som engelsklärare i Sydkorea

Ett av de populäraste jobben för utlänningar i Sydkorea är att jobba som engelsklärare. Eftersom Sydkorea har en ganska stor exportindustri och är en av Asiens starkaste ekonomier så är engelska språket något som är en mycket värdefull tillgång oavsett om det gäller skolelever eller företagsfolk i näringslivet och i industrin.
Tyvärr så är det numera inte möjligt för så kallade ”non natives” att arbeta som engelsklärare i Sydkorea. Det gör att t.ex svenskar och skandinaver får det svårare att kunna lära ut engelska i landet. Men för de svenskar som har dubbla medborgarskap i något engelsktalande land står dörren fortfarande öppen.

För att kvalificera sig som engelsklärare finns det möjlighet att studera ett s.k TEFL (Teaching English as a Foreign Langauge). Läs mer om hur du läser in TEFL-testet här.

Svenska företag i Sydkorea

EU har ett frihandelsavtal med Sydkorea vilket är väldigt gynnsamt för bland annat den svenska exporten. Det finns en rad olika svenska företag representerade i landet och en idé kan vara att ta kontakt med någon av dessa organisationer. Fördelen med att söka jobb direkt på ett svenskt företag baserat i Sydkorea är att det kan underlätta dina chanser att få ett arbetsvisum.

En lista på svenska företag som finns representerade i Sydkorea kan du hitta här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *