Hagia Sofia i solsken

Jobba i Turkiet

Arbete i TurkietTurkiet är ett av Medelhavets största länder och ligger i både Asien och Europa. Det är en växande marknad med storstaden Istanbul som dess självklara mittpunkt, och som populärt turistland är det också en plats för utlänningar att komma och arbeta i.

 

Om arbete i Turkiet

Att hitta ett jobb i Turkiet som svensk kan vara en riktig utmaning. Det finns restriktioner för vissa yrken och du kan t.ex inte jobba inom sjukvård eller juridik om du inte är turkisk medborgare. Och detsamma gäller alla typer av statliga jobb och myndighetsjobb. Trots detta så finns det en arbetsmarknad för utlänningar. Det finns det möjligheter på de platser, främst i västra delarna av landet, där globala företag finns representerade samt där större delen av turistindustrin är förlagd. Att hitta ett jobb i mångmiljonstaden Istanbul är t.ex inte närmelsevis lika svårt som i de östra och mer eftersatta delarna av Turkiet. I turistorter som Alanya, Side och Marmaris är också acceptansen för utländsk arbetskraft större i och med genomströmningen av folk från andra länder. Här finns det t.ex möjligheter att jobba inom turism och inom hotell och restaurang medan mer akademiska yrken oftast är förlagda till Istanbul eller huvudstaden Ankara. Lönerna i Turkiet är väsentligt lägre än i Sverige och kan också variera kraftigt beroende på vilken region i Turkiet man arbetar i. De flesta utlänningar som arbetar i Turkiet är ofta anställda inom någon form av internationell organisation eller företag. Men språklärare, egenföretagare och arbete inom turismsektorn är också vanligt bland utlänningar som arbetar i Turkiet.

Löner i Turkiet

De turkiska lönerna varierar en hel del beroende på var du befinner dig och i vilken sektor du arbetar. Snittlönen i Turkiet är enligt sajten Salaryexplorer 7830 turkiska Lira vilket motsvarar ungefär 4100 kronor (år 2023). I städer som Ankara och Istanbul är dock snittlönerna högre.

Arbetstillstånd och visum

Som svensk har du rätt att vistas i Turkiet under totalt 90 dagar inom en period på 180 dagar. I och med att Turkiet är ett icke EU-land behöver du enligt lag ha ett arbetstillstånd. Arbetstillståndet kan du söka både utanför och inom Turkiet och är en process du behöver göra tillsammans med din arbetsgivare. Det finns tre typer av arbetstillstånd

  1. Tillfälligt arbetstillstånd. Detta arbetstillstånd gäller max ett år och får inte överskridas. För att förlänga det tillfälliga arbetstillståndet behöver göra en ny ansökan c.a två månader innan det innevarande tillståndet går ut.
  2.  Permanent arbetstillstånd. Detta gäller för de utlänningar som inte är turkiska medborgare men som har ett uppehållstillstånd. För att få permanent uppehållstillstånd behöver du äga eller deläga en fastighet i landet. Då har du rätt till en s.k Tapu, vilket är ett dokument som validerar ditt ägarskap av en fastighet. Ministeriet som utfärdar Tapus heter Tapu ve Kadastro (ungefär översatt som Fastighetsregistret). När du har din Tapu kan du ansöka om ett permanent arbetstillstånd. Tillståndet gäller för 8 år och med det åtnjuter du samma rättigheter som turkiska medborgare i de flesta fall. T.ex har du tillgång till välfärdssystem och socialförsäkringar.
  3.  Oberoende arbetstillstånd. I vissa fall tillåter Turkiet arbetstillstånd för vissa typer av yrken. Det är typiskt yrken som kräver spetskompetens som t.ex forskare, avancerade tekniska yrken eller arbetskraft som Turkiet har brist på. För dessa typer av yrken behövs inget uppehållstillstånd och varje fall kommer granskas enskilt och beroende på vilken policy det turkiska arbetsmarknadsdepartementet har för tillfället.

Värt att tänka på när du söker arbetstillstånd är att proceduren är annorlunda beroende på om du befinner dig inom eller utanför Turkiet när du påbörjar din ansökan. I de allra vanligaste fallen görs ansökan om arbetstillstånd tillsammans med en arbetsgivare.

Rekommenderade länkar om Turkiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *