Hagia Sofia i solsken

Jobba i Turkiet


Arbete i TurkietTurkiet är ett av Medelhavets största länder och ligger i både Asien och Europa. Det är en växande marknad med storstaden Istanbul som dess självklara mittpunkt, och som populärt turistland är det också en plats för utlänningar att komma och arbeta i.

Om arbete i Turkiet

Att hitta ett jobb i Turkiet som svensk kan vara en riktig utmaning. Det finns restriktioner för vissa yrken och du kan t.ex inte jobba inom sjukvård eller juridik om du inte är turkisk medborgare. Och detsamma gäller alla typer av statliga jobb och myndighetsjobb. Trots detta så finns det en arbetsmarknad för utlänningar. Det finns det möjligheter på de platser, främst i västra delarna av landet, där globala företag finns representerade samt där större delen av turistindustrin är förlagd. Att hitta ett jobb i mångmiljonstaden Istanbul är t.ex inte närmelsevis lika svårt som i de östra och mer eftersatta delarna av Turkiet. I turistorter som Alanya, Side och Marmaris är också acceptansen för utländsk arbetskraft större i och med genomströmningen av folk från andra länder. Här finns det t.ex möjligheter att jobba inom turism och inom hotell och restaurang medan mer akademiska yrken oftast är förlagda till Istanbul eller huvudstaden Ankara. Lönerna i Turkiet är väsentligt lägre än i Sverige och kan också variera kraftigt beroende på vilken region i Turkiet man arbetar i. De flesta utlänningar som arbetar i Turkiet är ofta anställda inom någon form av internationell organisation eller företag. Men språklärare, egenföretagare och arbete inom turismsektorn är också vanligt bland utlänningar som arbetar i Turkiet.
Arbetsvisum till Turkiet

Alla utlännningar måste ha ett arbetstillstånd för att få rätt jobba i Turkiet. Tllståndet utfördas av det Turkiska arbetsmarknadsdepartmentet. För att överhuvudtaget ha rätt att ansöka om ett arbetstillstånd krävs det att ett företag vill anställa dig först. Du kan ansöka om arbetstillståndet både på plats och i Sverige eller i ett annat EU-land som har en Turkisk beskickning. Normalt sett ska ansökan ha behandlats inom 90 dagar. Förutom arbetstillstånd krävs också arbetsvisum och ett uppehållstillstånd. Läs mer på Turkiska arbetsmarknadsdepartmentets hemsida om vad som gäller för att du som utlänning ska få tillstånd att arbeta i Turkiet.

Rekommenderade länkar om Turkiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *