Jobba inom Europa – fyra populära platser för utlandsjobb

Att jobba och bo utomlands är enklare än vad många faktiskt tror, i synnerhet om du jobbar inom Europa. Regelverket för EU:s fria rörlighet gör det möjligt att bo och jobba smidigt mellan de olika länderna som ingår i EU, vilket öppnar upp för spännande karriärmöjligheter utomlands. I denna artikel kollar vi närmare på fyra populära destinationer för utlandsjobb inom Europa, samt ger några snabba tips och råd till dig som planerar att starta en karriär i ett annat land. 

Jobba i Malta 

Malta är en liten ö i medelhavet, bara drygt 35 km lång, som har kommit att bli omåttligt populär som hem för utlandsvenskar runt om i Europa. Med över 300 dagar solsken om året är det lätt att förstå varför – Malta bjuder in till en härlig vardag präglad av ett trevligt klimat och en avslappnad medelhavsmentalitet.

På Malta finns det gott om jobbmöjligheter. De finns flera internationella jobb, då många stora företag är baserade i Malta. Även de svenska online casinos och sportsajter har sina huvudkontor på ön. På nätbaserade spelsajter tillhandahålls allt från spelautomater och bordsspel till odds och spel på aktuella matcher och ligor, och för att driva en sådan verksamhet krävs en hel del personal på plats på Malta. Exempel på jobb inom är inom kundsupport, marknadsföring, operations och som skribent eller live dealer – valmöjligheterna för jobb på Malta är med andra ord stora.

Barcelona – en mix av strandhäng och storstad

Varför välja mellan strand och stad? Gillar du kombinationen av avslappnat strandliv och en pulserande storstad är Barcelona staden för dig. Den spanska matkulturen är ständigt närvarande i Barcelona, där tapas och sangria är ständigt närvarande och ett utmärkt alternativ när det vankas after work.

I Barcelona kan du exempelvis jobba som säljare via telefon eller på stora internationella företag med behov av svensktalande personal. Även en del au-pair-jobb finns runt om i staden. Vill du prova lyckan inom iGaming kan du bege dig några timmar söderut iväg till Marbella, där ett antal iGamingbolag finns etablerade. Även här är jobbmöjligheterna för svenskar goda.

Storstadsliv i Storbritanniens huvudstad

I begynnelsen av år 2020 gick Storbritannien som bekant ur EU, vilket innebär att regelverket för EU:s fria rörlighet inte längre inkluderar landet. Att leva som utlandssvensk i London är dock än idag fullt möjligt, även om pappersarbetet kring det hela är aningens mer komplext. Det är därför viktigt att du läser på hur du ska gå tillväga för att bo och jobba i Storbritannien, där London bjuder på storstadsliv av bästa klass. I staden finns gott om kultur att uppleva, dessutom är utbudet av topprankade restauranger och barer enormt, detsamma gäller utbudet av shopping och upplevelser.

Unga svenskar har i många år flyttat till London för att jobba som Au-pair hos utlandssvenska eller brittiska familjer. Andra möjliga jobb är inom hotell och restaurang samt kontorsjobb på internationella och brittiska företag. Håll utkik för att se vilka jobb som är lediga i London.

Grannlandet Norge populärt för utlandsjobb

Att som svensk jobba i Norge är mycket populärt. Vissa väljer att bosätta sig i grannlandet, medan andra väljer att pendla över gränsen. Det sistnämnda kan vara riktigt lönsamt, under förutsättningen att du bor hyfsat nära Norge. Här kan man som svensk tjäna norska löner, men ha lägre kostnader för mat och hyra i Sverige. Många unga väljer att säsongsjobba i grannlandet under en kortare period. I den kontexten är bar- och restaurangjobb, fabriksjobb, och jobb inom vården samt turism mycket populära.

Att bo i Norge är en upplevelse som bjuder på såväl otroliga naturupplevelser, skojfriska norrmän och om du gillar att mingla – en hel del fest. 

Utlandsjobb – hur går det till i praktiken?

När du klurat ut vilken plats i Europa som lockar dig mest, är det dags att börja kolla på lediga jobb. Ett tips är att använda jobbportalen Linkedin som är ett smidigt verktyg vid jobbsök, där du enkelt kan sortera bland lediga utlandsjobb utefter exempelvis land och bransch. Att kontakta ett rekryteringsföretag är en annan möjlig väg att gå där din profil matchas mot aktuella tjänster. Sedan väntar intervjuer och andra moment i själva rekryteringsprocessen.

När allt med din anställning är klart är det dags att ta tag i det praktiska, som för det mesta är betydligt mindre komplicerat än vad man kanske tror. Bostad i Spanien och på Malta hittas ofta via mäklare som förmedlar hyreslägenheter mellan hyresvärd och hyresgäst. Att använda bostadssajter och grupper på sociala medier är ett annat alternativ i jakten på ett boende.

Väl på plats i ditt nya land är det dags att skapa en fantastisk vardag. Många är nervösa över att flytta till ett nytt land, där den sociala aspekten ofta är ett orosmoment. I praktiken så löser sig sådant alltid väl på plats. Du kommer exempelvis träffa nya kollegor som potentiellt blir nya vänner för livet. Ett tips är att gå med i olika grupper för utlandssvenskar i ditt nya land på sociala medier, där du som nyinflyttad kan ta hjälp av andra.

Så vad väntar du på? Ta första steget till en spännande internationell karriär inom Europa.