Jobba på Kibbutz

Jobba på Kibbutz

Jobba på KibbutzAtt jobba på Kibbutz i Israel kan vara en väldigt annorlunda och lärorik utlandsvistelse. Denna typ av volontärresor har varit möjliga sedan staten Israel blev självständigt 1948 och har attraherat människor från hela världen i årtionden.

Vad är en Kibbutz

En kibbutz är en form av kollektivt samhälle där de som jobbar och bidrar till kibbutzen också får vara med och dela på ersättningen som denna ger. Det kan handla om småskalig industri och tillverkning till jordbruk (oftast handlar det om jordbruk) och hotellverksamhet som alla ryms inom en och samma kibbutz. Huvuddevisen brukar låta att var och en är med och bidrar efter egen förmåga. Sedan delar man allt som oftast också på den eventuella ersättning som Kibbutzen generar.

Hur kan jag börja arbeta på en Kibbutz?

För att bli del i en kibbutz måste du ansöka om ett medlemskap. Grundtanken är att du därefter har samma rättigheter och skyldigheter där beslut som omfattar kibbutzen sker genom omröstningar eller direkt demokrati. Varje medlem har en röst och har rätt till samma ersättning som de andra medlemmarna.

Volontärarbete på kibbutz

Om du hade tänkt att befinna dig en kortare tid på Kibbutzen så går det också att jobba som volontär. Volontärerna har inte samma ersättning som de fasta medlemmarna och har allt som oftast heller ingen rösträtt. Att volontärarbeta på en Kibbutz är dock ett utmärkt alternativ ifall man vill kombinera resande med jobb under en period.
Arbetsuppgifterna kan variera väldigt mycket beroende på vad kibbutzen är specialiserad på, men oftast handlar det om enklare yrken inom service och jordbruksarbete där du erhåller ersättning i form av mat, husrum och oftast en mindre summa pengar.

Ansöka om arbete på en Kibbutz

Här kommer tips på bra länkar för dig som vill jobba på kibbutz eller som volontär i Israel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *