Jobba som skribent utomlands och på distans

Det finns många där ute som drömmer om att ha ett jobb med tillräckligt mycket flexibilitet för att kunna resa runt i världen. Har du skrivandets gåva kan den drömmen bli verklighet. Nuförtiden finns det sannolikt fler skribentjobb än någonsin tidigare, som kan utföras på distans.

Många jobb tillgängliga för content writers

En av anledningarna till att det numera finns fler uppdrag för skribenter än tidigare, är det växande behovet av att producera textinnehåll på internet. Så gott som alla verksamheter som har en närvaro på internet behöver kontinuerligt skapa content på sina sidor för att hålla sig relevanta – både i form av att upplevas som professionella och för att synas hos sökmotorer som Google.

Det finns alltså en branschöverskridande efterfrågan efter så kallade content writers, och innehållet som efterfrågas kan se ut på många olika sätt. Efterfrågan finns dock som sagt inom så gott som samtliga branscher där en webbnärvaro är ett måste.

För content writers går det att hitta både fasta tjänster och frilansuppdrag.

Arbeta med copy inom marknadsföring och reklam

Det kan vara aningen svårare att hitta jobb som copywriter eller liknande skrivjobb inom reklambranschen – åtminstone med stor flexibilitet som möjliggör resande. Med det sagt är det absolut inte en omöjlighet, framförallt inte om du är etablerad som copywriter.

Gränsen mellan att vara en copywriter och en content writer kan ofta vara överlappande, och så länge den copy du skriver inte kräver ett nära samarbete med en Art Director eller dylikt, så är det egentligen ingenting som stoppar dig från att göra ditt arbete på distans.

Finns det något som det senaste året, med alla dess utmaningar, har lärt oss är det dessutom att även arbeten som kräver samarbete går att utföra på distans.

Översättare behövs alltid

Kan du flera språk och är duktig på att skriva kan du skatta dig lycklig – det behövs nämligen alltid översättare i viss utsträckning. Jobb för översättning av skrift kan se ut på många olika sätt – du kan översätta allt från skönlitterära verk till manualer. För de allra svåraste jobben krävs ofta en hel del meriter, men det finns också jobb som inte kräver lika mycket erfarenhet.

För dig utan större erfarenhet kan marknaden för översättningsjobb delvis jämföras med den för content writers. Även dessa två jobb kan överlappa i många sammanhang, då vissa contentbyråer arbetar både med att skapa nytt innehåll och att översätta befintligt innehåll till nya språk.

Journalistdrömmen existerar – men den är svåruppnådd

Slutligen måste vi givetvis nämna journalistyrket. Genom åren är det många som har drömt om att bli resande journalister, och även om det är en svåruppnåelig dröm så är det inte en omöjlighet.

Idag kan skribenter dessutom vara kreativa och hitta egna vägar, utan att behöva förlita sig på en anställning hos de stora nyhetshusen eller magasinen. Med alla kanaler vi kan synas i online, som sociala medier, är det många där ute som har lyckats skriva sig till en stadig inkomst på egen hand. Lyckas du samla på dig tillräckligt med följare kan du helt enkelt bli resande journalist under helt egen regi.