Länderna svenskar väljer att bo och jobba i

Svenskarna är ett folk som inte drar sig för att pröva vingarna utomlands. Generellt sett är svenskar ett berest folk och det finns flertalet exempel på länder som många har valt att slå sig ned i, både för arbete eller på äldre dagar. De flesta svenskar väljer att bosätta sig någonstans i Europa, och framför allt i ett annat EU-land. Med det sagt finns det flera svenskar som har tagit sig utanför Europaplatån och begett sig till såväl Amerika, Australien och Asien. 

USA är favoritlandet

Enligt statistik från Svenskar i Världen, som finns att läsa på  https://www.va.se/1-av-10-svenskar-bor-utomlands/, bor fler än 660 000 svenskar utomlands och USA är, för att citera det gamla talesätt, det ”förlovade landet”. Trots landets krångliga och hårda invandringspolitik visar statistik att närmare 150 000 svenskar har bosatt sig och arbetar i USA. Det är nästan lika många som det finns i Norge och Storbritannien tillsammans, vilka är de nästföljande länderna som inhyser flest svenskar. 

Thailand har blivit en given semesterort för de som vill åka bort under vinterhalvåret och så många som 20 000 svenskar är bosatta i det asiatiska semesterparadiset. Majoriteten är pensionärer, då levnadskostnaderna gör att de kan leva bra även på en normal pension. Det finns också många säsongsarbetare som arbetar på hotell och i byar som besöks av skandinaviska turister. Svenskar är generellt sett bra på engelska och det finns svenska guider som arbetar på internationella hotell, gym och andra anläggningar. 

Europa är nummer 1

Av alla världsdelar finns det ändå flest svenskar i Europa och framför allt i EU-länderna. Detta beror till stor del på likheterna till Sverige och att EU-medborgare har samma rättigheter till arbete och boende oavsett medlemsland. Spanien, Norge och Storbritannien har ca. 90 000 svenskar vardera boendes och arbetandes i landet. På senare tid har Malta blivit ett populärt land att arbeta i. Internationella företag som är verksamma inom försäljning och igaming har sina baser där. Det norska företaget Compello riktar sig till den svenska marknaden har flera svenska säljare. Det brittiska spelbolaget Betfair har sin bas på ön men har spellicens Sveriges. Det gör att flera svenskar finns på ön och arbetar med alltifrån spelutveckling, programmering och kundtjänst. Totalt bor och arbetar det mellan 1300–2000 svenskar på ön med ca. 450 000 invånare. 

Innan du flyttar utomlands

Oavsett om du ska arbeta, studera eller har möjligheten att bara flytta till ett annat land kräver det planering och  https://www.metrojobb.se/jobba-utomlands-tänk-på-det-här har gått igenom vad du ska tänka på. Det finns flera praktiska saker som måste kollas upp och som inte är särskilt spännande. Som anställd måste du se över vilka villkor som gäller i ditt kontrakt. Du måste ta reda på hur skatten och pensionen ser ut. Det kan också vara bra att ta kontakt med svenska föreningar, som ofta finns i länder med många svenskar, och fråga vad du måste veta innan och när du har flyttat. 

Att flytta utomlands för en tid kan vara berikande, och det är ett steg många vill ta om de får chansen och har modet.