Res samtidigt som du tjänar pengar – en kort guide

Det blir mer och mer vanligt att folk väljer att arbeta på distans. För reseentusiasten är arbete via nätet någonting som förändrar allt. Helt plötsligt kan man tjäna pengar samtidigt som man utforskar världen.

Du behöver dock inte använda dig av nätet för att tjäna pengar samtidigt som du reser. Du kan istället söka lokala jobb och försöka etablera dig under kortare perioder på vissa ställen. Detta är ju egentligen ett bättre sätt att lära känna platserna du reser till, då du inte bara får en förbipasserande insyn i hur de lever, utan en ingående förståelse för deras vardag. Det finns inget bättre sätt att lära tjäna människor än att leva med dem och utforska deras livsstil.

Oavsett om du planerar att bli en digital nomad som förlitar sig helt på internetarbete, eller om du helt enkelt vill klara dig på lokala småjobb, så finns det vissa saker som är viktiga att veta. Det handlar främst om att förberedda sig mot motgångar och att planera resan väl.

Nuförtiden är det superenkelt att spela via mobilen var du än befinner dig. Men det är inte bara spelarna som har möjlighet att njuta av detta. Eftersom mycket av arbetet som sker på spelföretagen är digitalt, så är det lätt att omvandla deras verksamhet till någonting som sker på distans. Många företag anlitar nu frilansare för att göra mycket av marknadsföringen. Deras ordinarie anställda arbetar också i allt större utsträckning på distans.

Res via anställning

Om du redan är anställd på ett företag som erbjuder omflyttning till andra länder, så är det ett fantastiskt tillfälle att ta vara på som reseentusiast. För att detta ska vara rimligt är det dock nödvändigt att lära sig språket flytande.

För att omflyttning inom företag ska kunna fungera krävs det att du har en bra förståelse för såväl företagspolitik som detaljer inom företagets verksamhet. I nästan alla fall måste du alltså vara erfaren inom företaget. Detta så att du bland annat ska kunna säkerställa att kvalitén på företagets produkt eller tjänst bibehålls var du än befinner dig.

Oftast kommer företaget då erbjuda dig möjlighet till speciellt boende som organiseras via dem. Finansiellt brukar detta vara mer lönsamt än om du skulle resa dit på egen hand.

Frilansarbete

Om du är en frilansare som jobbar via nätet kan du i princip välja helt fritt. Internetuppkoppling finns nästan överallt i världen nuförtiden, vilket breddar resmöjligheterna markant. Som frilansare har du dessutom mycket mer flexibilitet. Du kan planera ditt arbete exakt hur du vill, så länge du kan uppfylla målen. Om du är en översättare, skribent eller programmerare som vill ut och resa, så kanske det är dags att börja frilansa istället!

Var dock säker på att du har en rejäl finansiell buffert om det skulle visa sig att du inte får lika mycket arbete som du hade tänkt dig. Arbetsbelastningen har en tendens att gå i vågor om du är frilansare, vilket kan innebära att resorna inte alltid går som man tänker sig. Se alltid till så att du har tillräckligt med pengar för att klara dig om någonting skulle gå snett.

Lägg upp en finansiell plan

Innan du börjar resa, så är det smart att spara ihop en ordentlig summa pengar som du kan använda under de första månaderna. Om du är en frilansare är det också viktigt att skapa sig en kundkrets som ger dig en stadig inkomstkälla och att inte förlita sig helt på ströjobb. Ströjobb kan definitivt vara en del av ditt arbete, men kärnan av din inkomst ska helst komma från återkommande kunder.

Du måste ta reda på hur höga levnadskostnaderna är i just det stället du ska till. Hur mycket kostar hyran? Maten? Transporten? Elektriciteten? Det är viktigt att tänka på allt.

Detta ger dig en bra bild på hur mycket du behöver spendera om du behöver vistas där utan arbete. Förhoppningsvis har du även en inkomstkälla, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

Ta reda på lagar, regler och normer

Det är också viktigt att ta reda på lokala lagar. Speciellt immigrationslagar. Här skiljer sig tyvärr varje land, så det är omöjligt att ge några övergripande tips. Det bästa du kan göra är att gå till ambassadens hemsida och kolla vilka dokument som krävs.

Du måste vara extra försiktig med vilken typ av arbete du gör i varje land, eftersom kraven för arbetsvisa skiljer sig för varje typ av jobb. Återigen, ta dig den tiden du behöver för att bilda en fullständig förståelse för applicerbara lagar, och stressa inte igenom detta steg!

Även landets normer är viktiga att respektera. Gör lite efterforskning kring hur landets kultur ser ut, och huruvida detta kan komma att påverka dina resor.

Förbered din familj

Folk med starka familjerelationer har det ofta svårt när de måste resa mycket. Därför kan det vara en bra idé att spendera extra mycket tid med familjen innan du reser. Det blir lättare om ni alla är förberedda på en längre period isär.

Kom dock ihåg att dagens teknologiska framsteg har möjliggjort saker som videosamtal över nätet. Så länge du har ett nätverk, ström och en dator, så kan du hålla förhållandevis intim kontakt med dina nära och kära ändå.

Studera stället du ska resa till ingående

Efter du har gjort en lista på de ställen du vill resa till, så är det dags att göra en utförlig undersökning kring deras kultur, normer och traditioner. Eftersom kultur kan skilja sig starkt även inom många länder, krävs det att du inte bara forskar om landets kultur och normer, utan även lokala.

Se också till så att stället du ska till erbjuder det strukturella stödet som krävs för att du ska kunna göra ditt jobb. Om det är ett väldigt avlägset ställe kanske internetuppkopplingen inte är tillräckligt bra (eller obefintlig).

Hittills kanske du har sett ett mönster i denna guide. Allting handlar om planering och förberedelse. Om du har gjort rätt efterforskning, förberett dig väl utefter denna efterforskning och dessutom har en plan för vad du ska göra om ingenting går som du tänkt dig, då har du allt som krävs för att börja tjäna pengar på resande fot!