Jobba i Australien

 

AustralienAustralien har alltid varit ett populärt resemål för frusna nordbor. Med sitt exotiska djurliv och sin varierande natur är Australien en kontinent man kan utforska under en längre tid. Här kan du göra allt från att lära dig att surfa till att ta del av pulsen i storstäder som Sidney, Melbourne och Brisbane.

 

Om arbete i Australien

Att åka till Australien och jobba är inte så svårt som många kanske tror. Det behövs visserligen arbetsvisum och för vissa jobb även olika typer av specialtillstånd. Men som svensk kan du ganska lätt få chansen att pröva lyckan bara du tar dig igenom den byråkratiska processen. Vare sig du ska arbeta eller bara resa till Australien för en kortare tid så behöver du ett visum. Nuförtiden kan detta ske väldigt snabbt och det räcker ofta med att ansöka direkt online. Prova Utlandsjobbs sökmotor du ser i toppen på denna sida genom att fylla ett sökord för vilken typ av yrke du är intresserad av. Glöm inte att jobbannonserna till en absolut majoritet är på engelska. Andra bra sajter för jobbsökande är seek.com.au som är Australiens största jobbsajt samt Australiensiska arbetsförmedlingen.

Arbetsvisum till Australien

Här nedan presenteras de olika former av visum som du som svensk medborgare kan söka. Glöm inte bort att visumen först börjar gälla den dagen som du först kommer till Australien. Du behöver alltså inte stressa med att komma iväg så fort du t.ex har fått besked om ett godkänt arbetsvisum. Du kan i lugn och ro söka jobb från Sverige.

Turistvisum för 3 månader

Ett vanligt turistvisum gäller upp till 3 månader. Att ansöka om ett turistvisum är väldigt enkelt och sker i de flesta fall utan några som helst problem. Du behöver inte skicka in ditt pass utan kan sköta processen själv hemma vid datorn. Ansök på myndigheten ”Australian Government’s Electronic Travel Authority System” om ett så kallat ETA – visum. Du kan också få hjälp med turistvisum på auvisa.org.

Working Holiday Visum

Som svensk medborgare har du möjlighet att få ett s.k Working Holiday Visum vilket innebär att du har rätt att vistas och arbeta i Australien i ett år. En förutsättning för detta är att du vid inträde i landet kan uppvisa att du har valuta för minst 25000 kronor med dig samt att du är under 31 år gammal. Ansök på ”Australian Government’s Electronic Travel Authority System” om ett Working Holiday Visum. Visumet börjar gälla från och med den dagen du kommer till Australien. Auvisa.org kan också hjälpa dig med att ansöka om ett Working Holiday Visa.

Studentvisum

Studentvisum kan du söka både på Australiens ambassad i Stockholm samt på Australian Government’s Electronic Travel Authority Systems hemsida genom att fylla i dina uppgifter. Ett tips är också att fråga den skola där du ämnar att studera på hur du går tillväga för att ansöka om ett studentvisum eller gå in på auvisa.org för att se hur du kan ansöka om ett studentvisum.

Arbeta i den australiensiska försvarsmakten

Faktiskt så kan utlänningar, och det finns fler länder med denna modell, tjänstgöra i den australiensiska armén, flottan eller flygvapnet. Det krävs ofta att du har någon form av militär bakgrund sedan innan och har någon slags specialisering inom det militära området.
Man måste vara villig eller kanske vara i processen att bli australiensisk medborgare, och i speciellt känsliga vapenslag, som kanske har med underrättelseverksamhet att göra, så är det också ett absolut krav att du är medborgare. Skulle du bli utvald att tjänstgöra i den australiensiska armen och fullfölja tjänstgöringstiden under ditt ”sponsorship” så är det också troligt att du får chansen att bli australiensisk medborgare.
Är du ickeengelsktalande så är det ett krav att du klarar en viss nivå av språket. Det finns olika typer av nivåer beroende på vilken tjänst du söker men man ska i alla fall klara av en engelska som motsvarar nivåerna i English Language Testing System (IELTS).
Det som den australiensiska försvarsmakten primärt är intresserad av är specialister inom olika området, alltså sådana som gjort militärtjänstgöring som t.ex. svenska <emlumpen< em=””>. Det kan handla om artilleritekniker, bo0bmtekniker, flygtekniker men bygger kanske främst på var behoven finns för stunden. Man kan till och med ansöka om officerstjänster inom det australiensiska försvaret. För dig som har en militär bakgrund och som är intresserad av att både arbeta i Australien och få ett australiensiskt pass så är detta ett alternativ.</emlumpen<>

Enklare och tillfälliga jobb i Australien

Utlandsjobb är en perfekt sökmotor för dig som vill bläddra mellan jobbalternativ. Men det kan vara värt att notera att vissa jobbsektorer är enklare att komma in i som svensk medborgare. Sådana jobb kan t.ex vara tillfälliga och mer okvalificerade jobb såsom fruktplockning eller att jobba på en farm under en begränsad period. Exempel på orter där det finns mycket jobb inom jordbruk är Mildura som ligger i provinsen Victoria i södra delen av landet. Mildura står t.ex för en stor del av den inhemska vinindustrin. Bundaberg som ligger i Queensland och relativt nära storstaden Brisbane är ett centrum för den subtropiska sockerindustrin. Här odlas också mycket grönsaker och frukt.

Den som hade tänkt att kombinera t.ex en backpackresa eller dylikt med att plocka frukt, bör ha i åtanke att branschen är väldigt säsongsbetonad.

Även den australiensiska gruvindustrin är ofta i behov av arbetskraft. Den största gruvstaden heter Kalgoorlie-Boulder och ligger i den Australiensiska kontinentens inland. Till dessa typer jobb kan du dock komma att behöva gå igenom någon typ av utbildning eller bli certifierad. För den som tänkt jobba på t.ex en restaurang eller bar bör det nämnas att Australiensisk lag kräver att man har ett speciellt tillstånd för att få servera alkohol. Detta kan dock ganska enkelt fixas direkt på plats i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *