Tips för att Arbeta, Leva och Resa med Hyrbil i Spanien

Att arbeta och bo i soliga Spanien har blivit mycket populärt bland oss svenskar de senaste årtiondena. Faktum är att Barcelona och spanska solkusten tillhör de platser i Europa där flest svenskar bor och arbetar. Tillhör du skaran som funderar eller bestämt dig för att flytta utomlands, så delar vi här ett par tips som kan vara värda att tänka på.

Barcelona i Spanien

Som svensk medborgare behöver man inga tillstånd för att bo och arbeta i Spanien, däremot behöver man ett spanskt identitetsnummer, Numero de Identificación de Extranjeros (N.I.E). Detta kan man enklast få genom att kontakta spanska konsulatet i Sverige innan avresa. Det är relativt enkelt att hitta ett jobb i Spanien då det finns flera företag som letar efter just svenskspråkiga personer, kan man dessutom spanska eller katalanska finns det än fler möjligheter att finna ett jobb som är rätt för just dig. Krångligare är det med boende, tipset här att kolla med vänner, bekanta och arbetskamrater. Vissa företag har även lokaliseringspaket där man kan få hjälp med boende. Lönenivån i Spanien är vanligtvis något lägre än i Sverige dock kan boendekostnader vara relativt höga i storstäder som Madrid och Barcelona men billigare i mindre städer eller på solkusten.
När man väl hittat ett arbete och det är dags att flytta finns det flera olika alternativ för flytten. För det första kan man bara ta med sig det allra nödvändigaste som pass, tandborste och kläder i ett par väskor och flyga ner. Det andra alternativet är att skicka den packning man har med post eller hyra en bil från en flyttfirma för att få sina saker levererade direkt till platsen man ska bo på. För det tredje kan man hyra en vanlig bil i Sverige som man sedan kan lämna tillbaka på plats i Spanien. Genom att hyra en bil och köra själv får man dessutom se och uppleva länder som Danmark, Tyskland och Frankrike under resans gång.

Operahuset i Valencia

Spanien är det näst största landet i Europa med sina 505 000 km² och med platser som Barcelona, Madrid, Valencia, Marbella och spanska solkusten med mera finns det många olika alternativ att välja mellan för att arbeta och bo i Spanien. Dessutom finns det oändligt mycket historia, kultur och landskap att uppleva och se med bil på platser som Merida , San Sebastian och Malaga. Om man inte har en bil för att åka på sightseeing eller till ett köpcentrum kan det vara ett bra alternativ att hyra en bil via hemsidor på svenska där man kan hitta alla olika biluthyrningsfirmor i närheten av var man befinner sig.
Att leva och arbeta utomlands har blivit allt vanligare, bara i Spanien är det cirka 100 000 svenskar som numera arbetar och bor där. Väl på plats i det nya landet är det ganska enkelt att anpassa sig, det jobbiga är alla förberedelser och saker man bör tänka på innan flytten. I Spanien är det inte speciellt krångligt att förflytta i större städer som ofta har allmänna kommunikationer som fungerar väl. I mindre regioner eller mindre städer kan det dock vara en bra tanke att hyra en bil för att lättare kunna röra på sig mellan olika platser och när man hyr en bil i Spanien kan det även vara på sin plats att vara försiktig vid valet av biluthyrare så man inte åker på onödiga kostnader.