Jobba i Chile
Jobba i ChileChile är det kanske mest utvecklade landet i Sydamerika. I världens mest avlånga land kan du spendera tiden i något av de mest kuperade landskapen som finns på denna jord. Från arktiska Eldslandet i söder till storstadspulsen i huvudstaden Santiago.

Om arbete i Chile

Utlandsjobb hjälper dig att hitta jobb utomlands. För att kunna söka lediga tjänster kan exempelvis använda sökmotorn ovanför för att söka lediga tjänster i Chile. Vill du göra en så bred sökning som möjligt kan du t.ex bara skriva in namnet ”Chile” i fältet ”Var”. Annars är ett tips att söka kända företag där du kan tänka dig att jobba och se ifall de söker personal till sin verksamhet i Chile.

Chile skiljer sig en del från sina grannländer. Inte bara för sin spektakulära natur och sin långa kust utan även för att det räknas som det kanske mest stabila landet i regionen.Landet har under en längre tid kunnat bygga upp ett välstånd som är förhållandevis bra i jämförelse med grannländer som t.ex Peru, Bolivia och Argentina. Det är också ett land med en stor tjänstesektor, framför allt i huvudstaden Santiago, vilket leder till att det kan vara lättare för utlänningar att komma hit och jobba.
I Chile finns också en väl utvecklad gruv- och vinindustri som framför allt har sin verksamhet utanför de stora städerna och uppe i norra delen av landet.

De jobb som kanske efterfrågas mest är sådana som kräver någon form av kvalificerad utbildning. Likt andra länder i Sydamerika har Chilenska staten bestämt att arbetskraftsinvandring främst bör ske inom de sektorer där det kan tänkas finnas en brist på utbildad arbetskraft. Dock så finns här också möjlighet att leva och arbeta inom jobbsektorer som t.ex utbildning (främmande språk) och försäljning.

En svensk medborgare har rätt att vistas i Chile i 90 dagar innan man behöver förlänga eller avbryta vistelsen för en tid. För arbetsvisum gäller andra regler. Kontakta Chilenska Konsulatet i Stockholm om du vill veta mer om hur du går tillväga för att få ett arbetsvisum. Du kan också gå in direkt på Chilenska migrationsverkets hemsida men där den mesta informationen på spanska.

Hur hittar jag jobb i Chile?

Det finns en mängd olika internationella företag som är verksamma i Chile och då kanske främst i huvudstaden Santiago.
Ett tips kan vara att söka jobb på någon av de utländska företag som är verksamma i Chile och på så sätt kunna få arbetsvisumet klart via det berörda företaget. Detta kanske är den snabbaste vägen till både jobb och arbetstillstånd då företagen kan sköta sådana ärenden smidigare än vad en privatperson kan. Att söka direkt via Utlandsjobb.nu eller på någon av länkarna här nedanför kan alltså vara en god idé om man vill ha en anställning klar innan man åker.

Ett annat alternativ är förstås att åka ner själv och förutsättningslöst söka jobb på plats.
Man ska då ha klart för sig att det kan bli svårigheter med både arbetsvisum och levnadsvillkor då den lokala jobbrekryteringen ofta genererar sämre ersättningar än ifall du söker direkt på ett internationellt företag som är baserat i Chile. Santiago är t.ex förhållandevis dyrt vad det gäller kostnader för uppehälle i relation med vad du får för ersättning för att jobba som t.ex engelsklärare eller inom hotell- eller restaurangsektorn. Att kunna tala spanska är förstås också väldigt viktigt ifall du ska söka jobb på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *