Jobba i Luxemburg


Hitta arbete i LuxemburgLuxemburg är ett av världens mest välmående länder och är årligen i topp när det mäts BNP-rankning och genomsnittlig inkomst. Det lilla furstendömet kan stoltsera med Europas kanske högsta levnadsstandard och med en arbetsmarknad som är öppen för andra EU-medborgare som till exempel svenskar.

Om arbete i Luxemburg

För arbete i Luxemburg krävs att du behärskar något av språken franska, tyska, luxemburgiska (en typ av mix mellan franska och tyska) samt engelska. Trots att den inhemska arbetsmarknaden kan te sig förhållandevis liten så är det ett stort antal utlänningar som jobbar i Luxemburg. Detta på grund av det stora antal bank- och kapitalförvaltningsföretag som huserar i landet samt att många stora, internationella företag har valt att förlägga sina kontor i det lilla furstendömet, dels på grund av skatteskäl men också för dess strategiska läge på kontinenten. Detta har gjort att Luxemburg som ekonomi och arbetsmarknad har fått en stark ställning i förhållande till sin storlek och årligen bosätter sig tusentals européer i landet för att arbeta. Lönerna är några av världens högsta vilket dessvärre också medför att levnadskostnaderna är därefter. Väldigt många pendlar mellan att bo i något av de omkringliggande (och billigare) länderna medan de jobbar och betalar skatt i Luxemburg.

Arbetsvisum och uppehållsrätt

För att få permanent uppehållsrätt i Luxemburg krävs det att du har arbetat i landet i minst tre månader. Du som EU- medborgare har rätt att vistas i landet och söka jobb så länge du registrerar dig hos behörig myndighet. I Luxemburg är det i den kommunen du söker jobb i som du måste registrera dig som jobbsökare, ett så kallat Administration communale). Om du får ett jobb så måste du också registrera dig för ett typ av personnummer och betala skatt i landet. Denna bit sköts också av det lokala kommunkontoret. Luxemburg tillämpar ett progressivt skattesystem beroende på inkomst och förhållanden. Inkomstskatten är bland de lägsta i Europa.
Gå med i Luxemburgs armé

Du som har bott i Luxemburg i minst 36 månader och som inte är över 24 år gammal samt har ett EU-medborgarskap är berättigad att gå med i Luxemburgs arme. På grund av landets låga population kan alltså du som svensk eller EU-medborgare ta värvning i Luxemburgs försvarsmakt. Det bör dock nämnas att Luxemburg är fullvärdiga medlemmar i NATO och att du därför också kan genomföra utlandstjänst utlandstjänst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *