Två stora kryssningsfartyg med strand och palmer i förgrunden

Jobba på ett kryssningsfartyg

jobba på kyssningsfartygAtt jobba på ett kryssningsfartyg är en dröm för många. De som jobbar ombord på någon av de större fartygen får ofta chansen att få se mycket av världen samtidigt som man tjänar pengar och får arbetserfarenhet. Att jobba på ett kryssningsfartyg har blivit ett mycket populärt sätt att säsongsjobba och samtidigt få chansen att se världen.

Om arbete på kryssningsfartyg

Det är inte sällan som arbetet på ett större kryssningsfartyg innebär att man ingår i en besättning som åker runt i olika kontinenter och besöker hamnar världen över. I Medelhavet, Stilla Havet, Indiska Oceanen och Karibien finns det ett flertal rederier som sysslar med kryssningsturism i en omfattande form. Att jobba på ett kryssningsfartyg är ett spännande sätt att få se världen och träffa folk från jordens alla hörn. Samtidigt får du mat och uppehälle och får tillfälle att spara mycket av de pengar som du tjänar in.

Vilka typer av jobb kan jag få?

Det är inte ovanligt att du som kanske inte har någon större arbetserfarenhet också kan få jobb på någon av de internationella kryssningsrederierna. Arbetsstyrkan består inte bara av besättningsmän utan också t.ex restaurangpersonal, nöjesvärdar, barnpassare, sport- och aktivitetsansvariga och städpersonal. Det finns alltså ett väldigt brett fält av olika arbetsuppgifter och branschen anses också vara ganska personalintensiv.

Behöver man något speciellt tillstånd för att få jobb?

De flesta rederierna kräver att du är över 18 eller 21 år gammal. En tumregel är också att du inte kan ta med dig någon anhörig som t.ex barn eller husdjur ombord. Anställningsformen är nästan alltid kontraktsbaserad dvs. att du inte blir fast anställd utan skriver på för en kortare period. Det kan handla om en säsongsperiod eller under en viss rutt. Oftast kan du sedan förnya kontraktet för en andra eller rentav tredje period beroende på vad din arbetsgivare säger.
Att tänka på

Att jobba på en båt är olikt de flesta jobb på många sätt. Trots att det kan handla om ett stort kryssningsfartyg med generösa utrymmen och faciliteter så är det inte säkert att du som anställd får ta del av allt detta. De flesta som jobbar ombord på fartyg delar ofta rum med andra ur besättningen och äter kanske inte samma mat som gästerna ombord. Därtill ställs det ofta krav på disciplin och professionellt bemötande av gästerna vilket kan innebära att man uppfattar det egna utrymmet och fritiden som begränsad.

Var hittar jag jobb på kryssningsfartyg?

Nedan följer ett axplock av olika företag och rederier som har kryssningar jorden runt. Personalomsättningen är ofta ganska stor och de flesta av dessa företag söker folk året runt till olika destinationer världen över. Du kan givetvis också söka kryssningsjobb direkt på Utlandsjobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *