Arbeta som reseledare

Jobba som reseledare

Arbeta som reseledare
Att jobba som reseledare är ett väldigt populärt sätt att kunna ta sig utomlands och försörja sig. Även om lönen ofta är ganska dålig så finns det möjligheter för yngre människor att få utlandserfarenhet och komma närmare andra kulturer.
 
 
 

Det finns ett oerhört rikt utbud av länder och orter som framför allt charterbolagen anordnar resor till. Populäraste destinationerna, där det jobbar flest reseledare är de vanligaste turistresemålen som t.ex Thailand, Gran Canaria, Grekland, Egypten osv. Jobbet som reseledare är i stort sett ganska varierande med olika uppgifter som att anordna utflykter och se till att ge service till gästerna som befinner sig på plats.

Så här blir du reseledare


De flesta större charterbolagen har egna reseledarutbildningar som brukar spänna över ett halvår eller mer. Det är inte obligatoriskt att genomgå dessa men en klar fördel för att tillskansa sig bättre kvalifikationer för jobbet som reseledare. Klart är att det finns olika grader av reseledare så du har karriärmöjligheter inom yrkesgrenen där du t.ex kan få ansvar inom allt från rundresor och utflykter, relationer med hotell och lokala företag till att ha ett övergripande ansvar för hela resemålet som s.k Destination Manager.

Förutom en fullföljd reseledarutbildning tillkommer det oftast vissa andra kriterier såsom:

  • Ha B-körkort (oftast i ett år eller mer)
  • Goda språkkunskaper i framför allt engelska
  • Vara över 21 år gammal
  • Fullföljd gymnasieutbildning


Charterbolag som anställer reseledare

Här nedan följer en rad olika charterbolag som anställer reseledare:

Jobba som reseledare på ett språkreseföretag

Det är inte bara traditionella resebyråer som anställer reseledare utan det går även att jobba inom mer nischade researrangörer som t.ex språkreseföretag.
Sverige har en lång tradition av språkresande vilket har lett till att det finns en del stora företag som bland annat anställer svenska reseledare. En bra introduktion till hur livet är som reseledare är Johan Dahlbergs bok som du hittar på infosidan här: Livetsomreseledare, där du också kan läsa om hur det är att jobba som reseledare för charterföretag.

Här nedan följer exempel på språkreseföretag som anställer reseledare:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *