Jobba på vingård utomlands

Arbeta på vingård Det har blivit alltmer populärt att säsongsarbeta på någon av Europas alla vingårdar. Antagligen är det mixen av arbete och upplevelse som har lett till att många ser det som ett komplement till en semester eller en längre utlandsvistelse. Det är också en chans att lära sig ett uråldrigt hantverk som aldrig går ur tiden.

Överallt i centrala och sydliga Europa produceras vin i alla dess former. Även om vingårdarna till stor del är industrialiserade och mycket av det som förut gjordes för hand nu görs av maskiner, så är vinbranschen fortfarande präglat av mycket handpåläggning och manuellt arbete. Det är därför en av de mer personalintensiva branscherna inom jordbruket i Europa.

Även om skördetiden sker på hösten så är de Europeiska vingårdarna igång året om. Vinrankorna måste ses över och tas om hand oavsett årstid, och omväxlande väder gör att man måste kunna agera snabbt för att skydda den kommande skörden.

Som EU-medborgare har du tillgång till en stor arbetsmarknad där länder som Frankrike, Tyskland, Spanien, Österrike, Portugal och Italien står för den största produktionen. Arbetet på en vingård kan naturligtvis spänna över flera fält där arbetet med skörden bara är en liten del. Exempel på jobb och arbetsuppgifter är druvplockning, arbetet med jäsning och pressning, buteljering och källarmästeri. Men givetvis fungerar de större vinhusen också som vilka företag som helst där försäljning, marknadsföring och logistik är en naturlig del av verksamheten. Mer specialiserade experttjänster finns naturligtvis också. Eneologer, agronomer och sommelier är några exempel på sådana.

De mer praktiska arbetet som handlar om att t.ex plocka druvor eller underhålla vinrankorna tenderar att vara väldigt säsongsbetonat men också personalintensivt. Det är inte ovanligt att t.ex studenter från Europa säsongsarbetar på några av de större vingårdarna, men allra vanligast är att lokalbor rycker in under intensiva perioder. T.ex om rankorna måste klippas, skyddas från solljus eller t.om värmas upp under alltför kalla perioder.

För dig som är intresserad av att arbeta på en vingård i Europa, så finns mängd alternativ lediga jobb här.

Australien, som är en stor global vi producent, kan också erbjuda jobb för framförallt svenska ungdomar. Läs mer om arbete i Australien här.